Foto: AP/Scanpix

ANO komisija, kura nodarbojas ar cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanu Sīrijā, paziņojusi par jauna kara noziegumos aizdomās turēto personu un vienību saraksta izveidošanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vadošais izmeklētājs Paulo Sergio Pinheiro paziņoja, ka ir savāktas ticamas liecības, mudinot ANO vērsties ar Sīrijas lietu Starptautiskajā Krimināltiesā (ICC).

Savukārt cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Whatch" (HRW) paziņojusi, ka bruņotie nemiernieki spīdzina un soda ar nāvi sagūstītos, tomēr valdības spēku pastrādātā vardarbība esot daudz plašāka.

Neatkarīgo Izmeklēšanas komisiju Sīrijas jautājumos pagājušajā gadā izveidoja ANO Cilvēktiesību padome. Augustā komisija ziņoja, ka atļauja sistemātiskai spīdzināšanai, seksuālai vardarbībai un slepkavībām ir dota Sīrijas valdības augstākajās aprindās.

Kara noziegumos apsūdzēja arī opozīciju, bet ne tik lielos apmēros, kā valdības spēkus.

Izmeklētāji secināja, ka 108 cilvēku slepkavībās maijā Hulas ciemā vainojami valdības spēki un valdību atbalstošie kaujinieki.

Pirmdien komisija paziņoja par otra kara noziegumos vainoto cilvēku un vienību saraksta izveidošanu. Saraksts gan nav publiski pieejams.

Satraucoša ir islāmistu grupējumu skaita palielināšanās Sīrijā, norāda Pinheiro. Daļa no tiem darbojas "Brīvās Sīrijas armijas" sastāvā, bet daļa neatkarīgi. "Tādi elementi ir tendēti uzspiest pret valdības kaujiniekiem daudz radikālāku pozīciju," piebilda Pinheiro.

Tikmēr HRW norāda, ka nemiernieki bez tiesas sprieduma vai masveidā izpilda nāvessodus. Aktīvistu izpētes misija Sīrijā pagājušajā mēnesī esot dokumentējusi 12 tādus gadījumus. Opozīcijas līderi cilvēktiesību aktīvistiem norādījuši, ka nogalinātie bija pelnījuši nāvi un ka tikai lielākie noziedznieki tiek nogalināti.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas  Ķīna">Ķīna  un  Krievija,  kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu.

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!