Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Drošības padomei pēc pēdējām apsūdzībām par Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču lietošanu ir jāsāk darboties apņēmīgi, pirmdien paziņoja ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Husseins, vienlaikus kritizējot padomes veto tiesības.

"Vairākas ļoti ietekmīgas valstis ir tieši iesaistītas Sīrijas konfliktā, un tomēr tās nav spējušas apturēt ļaunu vēstošo regresu ķīmisko ieroču visatļautības virzienā," viņš sacīja Ženēvā, netieši norādot uz tādām valstīm kā Krievija.

"Verbāls nosodījums ir acīmredzami stipri nepietiekams," pirms Drošības padomes sēdes Sīrijas jautājumā sacīja Zeids, norādot, ka pasaule nav spējusi piedāvāt neko citu kā vien tukšus vārdus un paralizētu Drošības padomi.

"Pasaulei - un konkrēti valstīm ar veto tiesībām Drošības padomē - ir jāmostas un jāmostas drīz, lai atskārstu nelabojamo zaudējumu, kas tiek nodarīts vienam no svarīgākajiem globālās bruņojuma kontroles un cilvēku ciešanas izbeigšanas pamatprincipiem," sacīja Zeids.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noliegušas ziņas par ķīmisko uzbrukumu, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņojis, ka par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā būs jāmaksā augsta cena, un nodēvēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par dzīvnieku. Eiropas Savienība nosodījusi ķīmisko uzbrukumu un aicinājusi Sīrijas režīma atbalstītājas Krieviju un Irānu izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu šādu uzbrukumu atkārtošanos.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!