Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome piektdien stingri nosodīja "augsti provokatīvo" Ziemeļkorejas raķetes palaišanu pāri Japānai, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ieplānoja sarunas ar Japānas un Dienvidkorejas vadītājiem par šo krīzi.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja piektdien izšāva austrumu virzienā vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti, kas pārlidoja Japānu un nokrita Klusajā okeānā. Ziemeļkoreja šādi atbildēja uz jaunām ANO sankcijām, kas pirmdien tika noteiktas pret šo valsti tās 3. septembrī veikta kodolizmēģinājuma dēļ.

Drošības padome vienbalsīgi pieņemtā paziņojumā pavēstīja, ka raķete tika palaista trīs nedēļas pēc tam, kad Japānu pirmoreiz pārlidoja Ziemeļkorejas raķete, un nepilnas divas nedēļas pēc Phenjanas sestā un lielākā kodolizmēģinājuma.

Drošības padome "stingri nosodīja šīs [raķešu] palaišanas, tālāk nosodīja Korejas Tautas Demokrātisko Republiku (KTDR) par tās briesmīgajām darbībām, un pieprasīja, lai KTDR nekavējoties pārtrauktu visas šādas darbības."

Paziņojumā, kas publicēts pēc sēdes aiz slēgtām durvīm, netika draudēts ar jaunām sankcijām.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka Tramps ceturtdien Ņujorkā tiksies ar Japānas premjerministru Sindzo Abi un Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu.

Japānas aizsardzības ministrs Icunori Onodera piektdien paziņoja, ka, viņaprāt, Ziemeļkorejai ir padomā ASV teritorija Klusajā okeānā Guama.

Onodera žurnālistiem sacīja, ka raķete, ko Ziemeļkoreja piektdien izšāva austrumu virzienā pāri Japānai, nolidojusi 3700 kilometrus, kas ir pietiekami, lai sasniegtu Guamu, kuru no Ziemeļkorejas šķir 3400 kilometru.

Savukārt Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns sestdien solīja pabeigt šīs valsts kodolieroču programmu, neraugoties uz pastiprinātām sankcijām pret Phenjanu.

Kims sacīja, ka Ziemeļkorejas ieroču attīstības galīgais mērķis ir panākt "reālu spēku līdzsvaru" ar ASV.

Kims arī teica, ka piektdien notikušais vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes "Hwasong-12" izmēģinājums, to raidot pāri Japānai, ir bijis veiksmīgs un palielinājis Ziemeļkorejas "kodolspēku kaujas spēju", vēstīja Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

KCNA pārraidīja Kima izteikumus dienu pēc tam, kad ASV un Dienvidkorejas armijas konstatēja šīs raķetes palaišanu no Phenjanas apkārtnes.

Raķete pirms nokrišanas Klusā okeāna ziemeļos nolidoja 3700 kilometrus. Tas ir lielākais attālums, kas nolidots Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumos.

Raķetes nolidotais attālums bija pietiekams, lai tā varētu sasniegt ASV piederošo Klusā okeāna salu Guamu, kuru no Ziemeļkorejas šķir 3400 kilometru.

Ziemeļkoreja ir apstiprinājusi, ka izmēģinātā raķete bija "Hwasong-12". Šī modeļa raķete tika izmēģināta arī 29.augustā, to raidot pāri Japānas teritorijai.

Kims pauda lielu gandarījumu par piektdien notikušo izmēģinājumu, kurā esot pārbaudīta raķetes "kaujas efektivitāte un uzticamība", un par veiksmi centienos palielināt tās jaudu.

Kims sacīja, ka valsts par spīti "neierobežotām" starptautiskām sankcijām ir gandrīz pabeigusi savu kodolieroču spēku veidošanu, un aicināja pielikt "visas valsts pūles", lai sasniegtu šo mērķi un panāktu "spēju nukleāram pretuzbrukumam, ar kuru ASV nespētu tikt galā".

"Kā ir atzinusi visa pasaule, mēs esam panākuši visus šos sasniegumus par spīti ANO sankcijām, kuras ir ilgušas desmitiem gadu," sacīja Kims.

Kims teica, ka valsts galīgais mērķis ir "nodibināt reālu spēku līdzsvaru ar ASV un panākt, lai ASV valdītāji neiedrošināto runāt par militāru variantu Korejas Tautas Demokrātiskajai Republikai (KTDR)".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!