Foto: AP/Scanpix

ANO ir gatava ievest Sīrijā miera uzturēšanas spēkus, ja par to vienosies Drošības padome, otrdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas jautājumos Erve Ladsū. Par to vēsta ārvalstu mediji.

ANO jau izstrādā miera uzturētāju rīcības plānu civiliedzīvotāju aizsargāšanai, pastāstīja Ladsū. Runāt par iespējamo miera uzturētāju skaitu Sīrijā vēl ir pāragri, norāda Ladsū, jo tas būs atkarīgs no misijas uzdevumiem.

Lai Sīrijā izvietotu miera uzturētāju kontingentu, karojošajām pusēm būtu jāievēro virkne noteikumu, īpaši uguns pārtraukšana. Par pamieru, vismaz uz musulmaņu svētkiem 26. - 28. oktobrī, pašlaik ar karojošajām pusēm mēģina vienoties ANO un Arābu līgas pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi, uzsver Ladsū.


No 2012. gada marta līdz augustam Sīrijā atradās 300 cilvēku liela neapbruņotu ANO novērotāju grupa, kuri sekoja Kofi Anana piedāvātā miera plāna īstenošanai, kas paredzēja uguns pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un Bašara al Asada režīmu. Karojošās puses miera plānu tā arī nerealizēja un ANO pārtrauca novērotāju misiju, atzīstot to par bezjēdzīgu.

Jāpiebilst, ka ANO Drošības padome līdz šim nav spējusi vienoties par kopīgu nostāju Sīrijas krīzes risināšanā. Jau trīs reizes padome neveiksmīgi mēģināja pieņemt rezolūcijas, pieprasot pārtraukt vardarbību un sākt dialogu, bet tās bloķēja Krievija un Ķīna, izmantojot savas veto tiesības.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!