Foto: AP/Scanpix

Sīrija atrodas pilsoņu kara stāvoklī un valdība ir zaudējusi kontroli pār plašām teritorijām un vairākām pilsētām, otrdien žurnālistiem paziņojis ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas operāciju jautājumos. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ir skaidrs, ka Sīrijas valdība ir zaudējusi opozīcijai dažus lielus teritorijas gabalus, vairākas pilsētas un vēlas atgūt kontroli," paziņoja ANO miera uzturēšanas misiju vadītājs Ērve Ladsū. "Jā, es domāju, kā tā var teikt," Ladsū atbildēja uz žurnālistu jautājumu, vai viņš uzskata, ka Sīrijā notiek pilsoņu karš.

Šī ir pirmā reize, kad ANO amatpersona ir oficiāli izteikusi šādu viedokli, vēsta BBC. Amatpersonas komentāri izskanējuši pēc tam, kad otrdien tika atklāta uguns pa ANO novērotājiem, kuri mēģināja iekļūt aplenktajā Hafas pilsētā.

Novērotāji pilsētā mēģinājuši iekļūt jau pirmdien pēc ziņu saņemšanas par vardarbības pieaugumu un armijas spēku koncentrēšanos ap to. Novērotājiem piekļuve pilsētai tika liegta. Otrdien valdības spēki deva atļauju iziet cauri pēdējām kontrolpostenim pirms pilsētas, tomēr novērotāji atzina situāciju par nedrošu un devās atpakaļ. Novērotājiem atstājot teritoriju, saniknots pūlis sācis tos apmētāt ar akmeņiem un metāla stieņiem, bet nezināmi uzbrucēji atklājuši uguni, pastāstīja ANO pārstāvis. Neviens novērotājs uzbrukumā nav cietis.

Tikmēr ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone apsūdz Krieviju kaujas helikopteru piegādāšanā Sīrijas valdībai. Šī rīcība var "dramatiski saasināt konfliktu", paziņoja Klintone.

Jau vēstīts, ka ANO miera novērotāji Sīrijā atrodas, lai sekotu ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna ievērošanai, kura noteiktais pamiers formāli stājies spēkā jau aprīlī, tomēr nav spējis mazināt vardarbību valstī.

Jūnija sākumā Annans brīdināja, ka krīze Sīrijā drīz var kļūt nekontrolējama, bet maijā uzsvēra, ka pēdējā iespēja izvairīties no pilsoņu kara valstī ir miera plāna ievērošana. 

Nemieros pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, gājuši bojā vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, liecina Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!