Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas iekšienē pārvietoto cilvēku skaits sasniedzis četrus miljonus, trešdien pavēstīja ANO, norādot, ka šiem bēgļiem nekavējoties ir nepieciešama starptautiskā palīdzība.

Tā kā vēl 1,2 miljoni bēgļu ir pametuši Sīriju, tas nozīmē, ka kopumā konflikta dēļ savas mājas ir pametusi un bēgļu gaitās devusies ceturtā daļa Sīrijas iedzīvotāju.

"Mēs tagad redzam, ka cilvēki bēgļu gaitās nedodas tikai vardarbības dēļ," sacīja ASV valsts sekretāra vietniece iedzīvotāju, bēgļu un migrācijas jautājumos Kellija Klementsa.

"Sarūk iztikas līdzekļi, ģimenēm samazinās ekonomiskās iespējas nodrošināt sevi, tiek pārtraukti pakalpojumi, bērni nevar iet skolās, ūdensapgādes sistēmas pārtrauc darboties vai arī to darbība ir traucēta," skaidroja amatpersona.

ASV līdz šim humānajai palīdzībai ir piešķīrušas 385 miljonus dolāru (193 miljonus latu), no kuriem 216 miljoni ir iztērēti vajadzībām Sīrijas iekšienē ar ANO bēgļu lietu aģentūras un Pasaules Pārtikas programmas starpniecību.

Donori konferencē Kuveitā janvārī Sīrijas palīdzības projektiem solīja 1,5 miljardus dolāru. No tiem 520 miljoni bija paredzēti palīdzībai cilvēkiem, kas ir palikuši Sīrijā. Tomēr līdz šim tikai 30% palīdzības ir saņemts.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku.

Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) līderis Ahmeds Muazs Hatibs šonedēļ pauda pārliecību, ka Sīrijas krīzē ir iespējams panākt politisku noregulējumu.

Viņš arī norādīja, ka ir ar mieru piedalīties sarunās Damaskā, ja vien Sīrijas režīms apliecinās, ka tā nodomi ir patiesi, vēstīja tīmekļa izdevums "Damas Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!