Foto: AFP/Scanpix

ANO Starptautiskā tiesa pirmdien atrisināja Kolumbijas un Nikaragvas teritoriālu strīdu, atzīstot Kolumbijas suverenitāti par salu grupu Karību jūrā, bet mainot abu valstu jūras robežu par labu Nikaragvai.

Starptautiskās tiesas lēmumā teikts, ka Ronkadoras, Kitasuenjo, Serranas, Serraniljas, Bahonuevo, Kajobolivaras un Alburkerkes salas pieder Kolumbijai, kas kontrolē arī ūdeņus un jūras dibenu ap šīm salām.

Tomēr tiesa arī paplašināja Nikaragvai piederošo jūras teritoriju, tai potenciāli nodrošinot jaunus zvejas rajonus un iespējamas zemūdens naftas un gāzes atradnes.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss paziņoja, ka viņa valsts noraida "šo lēmuma aspektu", un raksturoja tiesas lēmumu pārvietot jūras robežu rietumu virzienā par "nepareizu un pretrunīgu".

Nikaragvas prezidents Daniels Ortega paziņoja, ka viņa valsts var būt apmierināta ar šo lēmumu. "Tiesa ir devusi Nikaragvai to, kas mums piederēja: tūkstošiem kilometru dabas resursu," sacīja Ortega.

Starptautiskā tiesa izskatīja abu valstu strīdu kopš 2001.gada decembra, kad Nikaragva pirmoreiz iesniedza tiesā savas pretenzijas. Tiesas pieņemtais lēmums ir saistošs un nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!