Foto: AP/Scanpix

ANO sūtnis Stafans de Mistura svētdien pēc neoficiālas tikšanās ar Sīrijas lielākās mērenās opozīcijas koalīcijas delegāciju paudis optimismu par turpmāko sarunu procesu.

"Es esmu optimistisks un apņēmības pilns, jo šis ir vēsturisks gadījums, ko nedrīkst palaist garām," atstājot viesnīcu pēc tikšanās ar Augstākās Sarunu komitejas (HNC) delegāciju paziņoja de Mistura.

Tikšanās notika viesnīcā, nevis ANO mītnē, kur sākotnēji bija plānota.

ANO vēstnieka optimismu var uzskatīt par labu zīmi, jo HNC vēl pavisam nesen paziņoja, ka neiesaistīsies Apvienoto Nāciju organizētajās netiešajās sarunās ar Sīrijas valdību.

HNC pirms piekrita sēsties pie sarunu galda pieprasīja, lai aplenktajām pilsētām Sīrijā vispirms tiek piegādāta humānā palīdzība un tiek izbeigti gaisa uzlidojumi civiliem objektiem un atbrīvoti gūstekņi.

Tomēr de Mistura atzina, ka vēl nav skaidri zināms, vai HNC piekritīs vēl šodien ierasties uz oficiālu tikšanos ANO mītnē.

Vēstnieks sacīja, ka sarunā ar HNC delegātiem viņš skaidrojis, kas ietilpst plānā un par ko būs visas tikšanās.

Uz sarunām Ženēvā ieradušies Sīrijas valdības pārstāvji un HNC delegācija. Citu opozīcijas spēku pārstāvji uzaicināti uz sarunām kā novērotāji.

Sarunās nepiedalās Sīrijas kurdu pārstāvji un teroristiskie grupējumi "Daesh" ("Islāma valsts") un "Al Nusra fronte".

Galvenās prioritātes sarunās ir pamiers, humānā palīdzība un "Islāma valsts" draudu apturēšana, bet lielais mērķis - panākt vienošanos par mieru ar pārejas periodu, kas noslēgtos ar vēlēšanām.

Plānots, ka sarunu process ilgs sešus mēnešus, ANO vēstniekam tiekoties ar katru no pusēm atsevišķi un darbojoties kā vidutājam starp tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!