Foto: Reuters/Scanpix

Islāmistu kaujinieku grupējums pērn ieguva 400 miljonus ASV dolāru (216,6 miljonus latu) no nodokļiem, ziedojumiem, uzņēmēju un Afganistānas narkotiku dīleru izspiešanas, liecina jaunākais Apvienoto Nāciju Organizācijas ziņojums.

Islāmistu grupējums arī saņēmis vairākus simtus miljonus dolāru, kas sniegti Afganistānai attīstības projektos.

Ekspertu aplēses liecina, ka "Taliban" 12 mēnešu periodā, kas noslēdzās šogad martā, ieguva 400 miljonus ASV dolāru, no kuriem 275 miljoni dolāru (149 miljoni latu) nonāca grupējuma vadības rokas, bet 125 miljonus dolāru (67,6 miljonus latu) saņēma vietējie talibi.

ANO ziņojumā norādīts, ka "Taleban" vadības rīcībā nonāk līdzekļi, kas iegūti, izspiežot tos no uzņēmumiem, narkotiku ražotājiem un kontrabandistiem, kā arī no būvniecības un transporta uzņēmumiem, mobilo sakaru operatoriem, derīgo izrakteņu ieguves kompānijām un palīdzības un attīstības projektiem.

Eksperti gan norāda, ka lielākais talibu vadības ienākumu avots ir ziedojumi.

NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) aplēses liecina, ka kaujinieku uzbrukumi gada laikā izmaksā 100 līdz 155 miljonus dolāru (54,2 līdz 81,2 miljoniem latu).

"Taliban" arī iekasē nodokļus savās kontrolētajās teritorijās - 10% no ražas, jo īpaši no magonēm, un 2,5% no bagātības, kā arī no ūdens un elektrības piegādēm.

ISAF aplēses liecina, ka "Taliban" trīs gadu laikā saņēma 360 miljonus dolāru (195 miljonus latu) no 2,16 miljardus dolāru (1,2 miljardus latu) vērtā līguma, ko ASV armija noslēdza ar afgāņu kravas transporta kompāniju.

ASV vadīja starptautisko spēku iebrukumu Afganistānā, lai pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem gāztu tur valdošo talibu režīmu. Pašlaik sākta starptautisko spēku kontingenta izvešana, ko pabeigt paredzēts līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!