Foto: AFP/Scanpix

Lai gan pēc ilggadējā līdera Osamas bin Ladena nāves starptautiskajai teroristu organizācijai "Al Qaeda" bijušas grūtības apvienot visus atzarus, šis grupējums joprojām uzskatāms par draudu, secināts ANO ziņojumā, kas iesniegts Drošības padomē.

Ekspertu izstrādātajā ziņojumā teikts, ka organizācijas augstākais līderis Aimans az Zavahiri nav spējis atjaunot grupējuma vadības kodolu Pakistānā.

Tomēr ar "Al Qaeda" saistītie grupējumi joprojām izstrādā taktiku un meklē jaunus mērķus, vienlaikus saglabājot spēju sarīkot uzbrukumus.

Lai gan, pateicoties Francijas vadītajai militārajai operācijai Mali un Āfrikas Savienības kampaņai Somālijā, "Al Qaeda" kaujinieki bijuši spiesti atkāpties, Sīrijas karā iesaistījušies simtiem ārvalstu brīvprātīgo.

""Al Qaeda" un tās struktūrvienības šobrīd ir atšķirīgākas un atšķirtākas nekā iepriekš, tās vieno tikai ideoloģija un uzticība teroristu vardarbībai," secināts ziņojumā.

Ziņojumā arī teikts, ka ""Al Qaeda" kodols" kopš bin Ladena nāves 2011.gada maijā ir vājinājies, taču tās reģionālie atzari joprojām turpina cīnīties. Līdzīgu pārliecību paudušas arī ASV amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!