Antarktīdas pētnieki ir atraduši kabatas portfeli, kas pazaudēts šajā kontinentā pirms 84 gadiem. Zinātnieki, restaurējot angļu kapteiņa Roberta Skota 1911.gadā uzcelto būdu Rosa salā Makmērdo šaurumā, atrada zaļu ādas maku. Uzskata, ka tas piederējis vienam no sera Ernesta Šekltona ekspedīcijas vīriem, kas 1915.gadā bija spiesti palikt Rosa salā pēc kuģa avārijas.
Maku, kas bija iestrēdzis spraugā starp divām gultām, atrada organizācijas "Atlantic Heritage Trust" darbinieki, nomainot gultu sarūsējušās tērauda atsperes.

Viņi rūpīgi izvilka šo objektu, kuru sākumā uzskatīja par tabakmaku. Vēlāk noskaidrojās, ka tas ir kabatas portfelis ar piecām fotogrāfijām, četrām tramvaja biļetēm un Sidnejas doku strādnieka caurlaidi, kas datēta ar 1914.gada 21.novembrī. Kabatas portfelī nebija naudas.

Atradums pārsteidza restauratorus, kuri bija uzskatījuši, ka Skota būda pēdējos 12 gados ir pilnīgi izpētīta.

Maka sērijas numurs, vairākas zēna fotogrāfijas un citas pazīmes var būt noderīgas, lai identificētu tā īpašnieku.

Tramvaja biļetes un caurlaide liecina, ka maka īpašnieks bijis no Austrālijas pilsētas Sidnejas, kur Šekltona Antarktīdas ekspedīcijas kuģis "Aurora" tika sagatavots braucienam uz dienvidiem.

1915.gada maijā sniegavētras laikā pārtrūka kuģa enkurtauvas un "Aurora" sāka dreifēt. No grupas 10 vīriem Rosa salā izdzīvoja septiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!