Foto: AFP/Scanpix

Rasismā un antisemītismā apsūdzētais Ungārijas televīzijas žurnālists Ferencs Sanislo attiecies no prestižas valsts balvas, šādi reaģējot uz vietējo žurnālistu un ārvalstu vēstniecību protestiem pret viņa godalgošanu.

Balvas saņemšana "nav tā vērta, ja tas kaitē valstij", paša raidījumā "Pasaules panorāma", kas tiek pārraidīts valdībai simpatizējošajā kanālā "Echo TV", trešdien vakarā sacīja Sanislo.

14.martā Sanislo tika pasniegta Mihali Tančiča balva, kas Ungārijā ir viens no augstākajiem apbalvojumiem, ar kādu var tikt pagodināts žurnālists.

Savukārt vēl 2011.gadā Ungārijas mediju regulators "Echo TV" piesprieda soda naudu 500 000 forintu (1150 latu) apmērā, telekanālu sodot par to, ka Sanislo čigānus bija pielīdzinājis mērkaķiem. 

2009.gadā viņš sacīja, ka Izraēlai līdz 2020.gadam būtu jābūt tukšai, jo tā vairs nav stratēģiski ģeopolitiski svarīga.

"Bet kurš gan gribēs sešus miljonus izraēliešu," toreiz vaicāja Sanislo.

Vairāki Ungārijas žurnālisti, protestējot pret Sanislo godalgošanu, atteicās no pašu iepriekš saņemtajām Tančiča balvām.

Arī ASV un Izraēlas vēstniecības mudināja atsaukt Sanislo piešķirto godalgu.

Administrācijas un tieslietu ministrijas sociālās integrācijas valsts sekretārs Zoltāns Balogs bija spiests skaidroties, ka pirms godalgas piešķiršanas nav zinājis par Sanislo ekstrēmistiskajiem izteikumiem, turklāt norādīja, ka viņa rīcībā nav nekādu pilnvaru, kā godalgu atsaukt.

Tomēr otrdien viņš žurnālistam nosūtījis vēstuli, lūdzot atdot balvu, kas viņam tikusi piešķirta "kļūdas pēc".

Sanislo tagad no jauna skaidro, ka viņš nav nedz nacists, nedz fašists, un norāda, ka ASV un Izraēlas vēstnieki var būt apmierināti, jo tie ir viņu sakāvuši.

"Vismaz pasaule tagad zina, ka ir tāds mazs ungāru telekanāls, maza programma, kas ir gatava iestāties pret globālajām varas struktūrām," sacīja Sanislo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!