Foto: AP/Scanpix

Trešdien, 16. jūlijā, Ukrainas konsulam Krievijā Genādijam Breskaļenko ar desmito mēģinājumu beidzot atļauts tikties ar Ukrainas armijas piloti Nadeždu Savčenko, kura atrodas apcietinājumā Krievijā un ir apsūdzēta divu Krievijas žurnālistu nogalināšanā, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

Sarunā ar konsulu Savčenko atklājusi, ka pēc nolaupīšanas prokrieviskie kaujinieki viņu aizveduši uz Luhansku, bet pēc tam ar maisu galvā un saslēgta rokudzelžos izvesta uz Krieviju. Brauciena laikā vairākas reizes mainītas automašīnas.

Savčenko noliedza Krievijas paziņojumus, ka viņa valstī iekļuvusi, izlikdamies par bēgli. Tāpat viņa noliedza baumas, ka apcietinājumā būtu parakstījusi kādus atzīšanās dokumentus.

Pilote Krievijā turēta normālos apstākļos un nav spīdzināta, tomēr pēdējās astoņas dienas viņa badojusies, pieprasot tikšanos ar konsulu, kuram tas deviņas reizes tika liegts, raksta medijs.

Ukrainas puse pieprasa Maskavai gūstekni nekavējoties izdot Kijevai.

To, ka Savčenko no Ukrainas izvesta ar varu, norāda arī viņas advokāts Marks Feigins, kurš ir ticies ar klienti. Viņš uzsver, ka Savčenko tiešās kaujas darbībās Ukrainā nepiedalījās, bet gan nodarbojās ar ievainoto un kritušo evakuāciju.


Vēstīts, ka helikoptera pilote Savčenko ir apsūdzēta divu Krievijas žurnālistu nogalināšanā Austrumukrainā. Žurnālisti Igors Korneļuks un Antons Vološins 18.jūnijā gāja bojā sprādzienā Luhanskas piepilsētā. Krievijas izmeklētāji apgalvo, ka pilote ir līdzvainīga abu nāvē, apsūdzot sievieti slepkavībā.

Izmeklētāji uzskata, ka Savčenko karavīriem nodevusi žurnālistu atrašanās koordinātes, pēc kurām apšaudīta nogalināto apmešanās vieta. Krievijas varasiestādes uzskata, ka šis uzbrukums žurnālistiem bijis apzināts.

Žurnālisti atradās separātistu kontrolpunktā. 

Maskava apgalvo, ka pilote arestēta brīdī, kad mēģinājusi šķērsot Krievijas robežu. Tikmēr Kijeva apsūdz Krieviju Savčenko nolaupīšanā un pārvešanā pāri robežai.

33 gadus vecā sieviete iepriekš piedalījusies miera uzturēšanas misijā Irākā un ir viena no retajām sievietēm Ukrainas gaisa spēkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!