Foto: AFP/Scanpix

Mali nosūtīs Francijas prezidentam Fransuā Olandam jaunu kamieli, lai aizvietoto iepriekš dāvināto, ko apēdusi kāda ģimene Timbuktu, atsaucoties uz Āfrikas valsts amatpersonām, vēsta aģentūra "Reuters".

Kamieli Olandam Mali amatpersonas uzdāvināja februārī, kad Francijas prezidents bija ieradies vizītē šajā Āfrikas valstī, kur franču karavīri nesen bija sākuši cīņu pret valsts ziemeļus pārņēmušajiem nemierniekiem.

Saņemot dāvanu, Olands jokoja, ka vārētu to izmantot pat transportu satiksmes sastrēgumu laikā Parīzē. Francijas amatpersonas sākumā plānoja jauno kamieli nogādāt uz zooloģisko dārzu Francijā, bet sarežģītās loģistikas dēļ pēc tam nolemts rūpes par tuksneša iemītnieku uzticēt kādai Timbuktu pilsētas ģimenei.

Tomēr kamieļa jaunie aprūpētāji nespēja noturēties pretī kārdinājumam un kamieli nokāva, ceļot gaļu pusdienu galdā.

Par kamieļa nāvi Olandu nesen valdības sēdes laikā informējis Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs.

"Tiklīdz mēs par to uzzinājām, mēs to aizvietojām ar lielāku un smukāku kamieli," "Reuteters" citā kādu Mali amatpersonu. "Jaunais kamielis tiks nosūtīts uz Parīzi. Mums ir kauns par to, kas notika ar iepriekšējo. Tā bija dāvana, kas nav pelnījusi tādu likteni," skaidro amatpersona.

Franču karavīri Mali atrodas kopš janvāra, kad sākta militārā operācija pret valsts ziemeļus pārņēmušajiem islāmistu nemierniekiem. Francijas vadītajā operācijā īsā laikā izdevās atbrīvot valsts ziemeļu pilsētas un šonedēļ ir sākta pakāpeniska franču karavīru izvešana.

Atbildība par drošību Mali tiks nodota vietējai armijai un ANO Drošības padomes sankcionētajiem Āfrikas valstu spēkiem. Vietējo karavīru apmācīšanā ir iesaistījusies Eiropas Savienība (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!