Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja Ukraina zaudēs karā pret korupciju, tā zaudēs arī savu suverenitāti, tā komentārā izdevumam "The Washington Post" paudusi žurnāliste un publiciste Anne Aplbauma.

''Šobrīd Krievija, kaut īslaicīgi, ir pārmetusies no Ukrainas uz Sīriju, un Ukrainas valdībai šis laiks būtu jāizmanto, lai izcīnītu otru karu – karu pret korupciju,'' raksta Aplbauma, uzsverot, ka Krievija jau sen gan atklāti, gan slēpti manipulē ar politiskajiem procesiem Ukrainā.

Aplbauma izceļ Ukrainas premjerministra Arsēnija Jaceņuka centienus apkarot korupciju. Viņš sācis izskaust negodīgus ierēdņus dažādās institūcijās, kā arī ķeries pie gāzes tirgus sakārtošanas, kurā korupcija bijusi visai ierasta. Vienlaikus gan viņa uzsver – Ukrainas valsts ir tik ļoti ierūsējusi, ka likumiem tur nereti ir maza nozīme. Tāpat viņa atklāj, ka, esot Ukrainā, viņai nav izdevies sastapt nevienu, kurš būtu pārliecināts, ka Jaceņuks dara gana daudz.

Saskaņā ar Aplbaumas pausto, korupcija Ukrainā nav tikai varas galvgalī esošo ikdienas nodarbe, bet gan ierasta lieta arī iedzīvotāju vidū, kuri nereti gatavi par samaksu, piemēram, atdot savu balsi par konkrētu kandidātu vēlēšanās.

"Cīņa pret korupciju prasa pārmaiņas arī kultūrā un cilvēku morāles normās, un tās nevar nākt tikai no augšas," skaidro publiciste, norādot, ka situāciju risināt palīdzētu lielākas algas publiskajā sektorā strādājošajiem, taču tam nepieciešama ekonomiskā izaugsme. "Kamēr visa veida investori turēsies pa gabalu no korumpētās Ukrainas, arī ekonomika nekustēsies," uzsver Aplbauma.

Pašreizējo situāciju viņa salīdzina ar karu divās frontēs, proti, kamēr uz brīdi noklusis karš Austrumukrainā, jāuzvar kaujā ar korupciju, jo drīz vien atsāksies cīņas Donbasā, politiskā situācija pasliktināsies un ārvalstu palīgu pacietības mērs izsīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!