Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien Norvēģijā un citviet pasaulē tiek pieminēti pieci gadi kopš radikālais nacionālists Anderss Breiviks Oslo uzspridzināja valdības ēku, nogalinot astoņus cilvēkus, un pēc tam Darba partijas jauniešu nometnē Ūtejas salā nošāva vēl 69.

Premjerministre Erna Solberga piemiņas pasākumā Oslo centrā 2011. gada 22. jūliju nosauca par ļoti skumju dienu, kas šokēja visu nelielo nāciju. Viņa norādīja, ka pieciem gadiem notikušo atcerēties joprojām ir ļoti smagi.

Solberga un citi valdības locekļi, kā arī Norvēģijas karaliskā ģimene, upuru piederīgie un Ūtejas salā notikušās nometnes rīkotāju pārstāvji piektdien piedalījās piemiņas dievkalpojumā Oslo katedrālē, taču aizlūgumi 22. jūlijā notiek dievnamos visā Norvēģijā.

Breiviks 2012. gada 24. augustā tika atzīts par pieskaitāmu un vainīgu 77 cilvēku slepkavībā. Viņam tika piespriests 21 gads cietumā, kas ir maksimāli iespējamais sods Norvēģijā par šādiem pārkāpumiem. Tāpat tika noteikts, ka cietumā viņam jāpavada vismaz desmit gadi, un cietumsods var tikt pagarināts, ja masu slepkava joprojām uzskatāms par draudu sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!