Foto: AP/Scanpix
Divās apšaudēs ar bruņotām bandām Tadžikistānā piektdien nogalināti astoņi policisti un deviņi bandu locekļi, atklāja likumsargi un amatpersonas.

Apšaudē Dušanbe piepilsētā nogalināti četri policisti, un vēl četri gājuši bojā sadursmē ar bruņotu bandu Vahdatā, kas atrodas netālu no galvaspilsētas.

Apšaudēs nogalināti arī deviņi bandu locekļi un seši aizturēti.

Pieci policisti apšaudēs ievainoti.

Kāda amatpersona ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka bruņoto bandu līderi ir neceļos nogājuši policisti un bruņoto spēku darbinieki, bet sīkāk nepaskaidroja.

Policijas preses pārstāvis vēlāk paziņoja, ka teroristus vadījis aizsardzības ministra vietnieks Abduhalims Nazarzoda.

Valdība paziņoja, ka Nazarzoda atstādināts no savu amata pienākumu pildīšanas.

Iekšlietu ministrija atklāja, ka pilsoņkara laikā, kas ilga piecus gadus līdz 1997.gadam, Nazarzoda cīnījies valsts islamizācijas piekritēju Apvienotās tadžiku opozīcijas pusē pret Tautas fronti, kuru komandēja vēlākais prezidents Emomali Rahmons.

Varasiestādes arī paziņoja, ka Nazarzoda pieder pie Islāma atdzimšanas partijas, ko valdība pagājušajā nedēļā faktiski slēdza.

Tā bija vienīgā legālā islāma partija Tadžikistānā un tās aizliegšana var radikalizēt opozīciju, uzskata analītiķi.

Pēc apšaudēm ASV vēstniecība Tadžikistānā paziņoja, ka uz laiku būs slēgta, un ieteica amerikāņu amatpersonām nesūtīt savus bērnus uz vietējām skolām.

Vēstniecība norādīja, ka šo notikumu nozīmīgums vēl nav skaidrs un tie var ievadīt citus vardarbības aktus.

Tikmēr interneta lietotāji Tadžikistānā ziņoja, ka bloķētas tīmekļa vietnes "Facebook", "YouTube" un sociālais tīkls "odnoklassniki".


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!