Somijas prezidente Tarja Halonena ceturtdien oficiāli apstiprināja Somijas jauno valdību, kurā sieviešu ir vairāk nekā vīriešu.
Kā jau ziņots, Somijas parlaments otrdien oficiāli apstiprināja premjerministra amatā Mati Vanhanenu.

No valdības 20 ministriem 12 ir sievietes, bet astoņi - vīrieši, kas, pēc Starptautiskās parlamentārās savienības (IPU) datiem, ir pasaules rekords.

Sievietes vadīs Tieslietu, Nodarbinātības, Komunikāciju, Eiropas lietu, Izglītības, Transporta, Sociālo lietu un veselības, Municipālo un administratīvo lietu un Lauksaimniecības un Vides aizsardzības ministrijas.

Centra partijai un konservatīvajai Nacionālajai koalīcijas partijai jaunajā valdībā ir pa astoņiem ministru amatiem, bet koalīcijas mazākuma partneriem - zviedru etnisko minoritāti pārstāvošajai Zviedrijas tautas partijai un Zaļo partijai - pa diviem ministru posteņiem.

Koalīcijas partijas kopā kontrolē 125 vietas 200 deputātu parlamentā.

Konservatīvo spēku līderis Jirki Katainens jaunajā valdībā ieņem finanšu ministra un premjera vietnieka amatu, bet vislielāko izbrīnu izraisījusi 59 gadus vecā Nacionālās koalīcijas partijas politiķa Ilkas Kanerva iecelšana ārlietu ministra postenī.

Konservatīvo spēku pārraudzībā nodota arī Iekšlietu ministrija un Aizsardzības ministrija, tādējādi atspoguļojot partijas 18.marta vēlēšanās gūtos panākumus, parlamentā iegūstot 50 deputātu vietas, tikai par vienu atpaliekot no Centra partijas.

Zaļo partijas līdere 63 gadus vecā Tarja Kronberga ieguvusi nodarbinātības ministres portfeli, bet Tieslietu ministriju vadīs 42 gadus vecā Tuija Braksa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!