Foto: AP/Scanpix

Krievijas varasiestādes apsūdzējušas krāpšanā 73 gadus vecu cilvēktiesību aktīvisti, kura izmeklē Krievijas karavīru nāves apstākļus Ukrainā.

Ludmilas Bogatenkovas arests izraisīja plašu cilvēktiesību aktīvistu nosodījumu. Daudzi uzskata, ka viņa tiek sodīta par to, ka vada organizāciju, kas sastāda Ukrainā bojāgājušo karavīru sarakstus.

Maskava stūrgalvīgi noliedz Rietumu apgalvojumus, ka tās karavīri karotu Ukrainā, kaut pēdējo mēnešu laikā par to parādās arvien vairāk liecību.

Bogatenkova tika arestēta nedēļas nogalē un viņas mājā tika veikta kratīšana, atklāja aktīvistes kolēģi.

Bogatenkova dzīvo nelielā Stavropoles reģiona pilsētiņā Budjonnovskā. Sievietei ir diabēts, un viņai regulāri nepieciešamas insulīna injekcijas.

Aktīvistei izvirzītas apsūdzības par liela mēroga krāpniecību.

Reģionālā policija un izmeklētāji sīkāku informāciju par viņas lietu nesniedza. Taču pēc cilvēktiesību aktīvistu spiediena Bogatenkova pirmdien tika atbrīvota no apcietinājuma.

Viņas lieta piesaistījusi arī Kremļa konsultatīvās cilvēktiesību padomes vadītāja Mihaila Fedotova uzmanību.

Fedotovs solīja uzmanīgi seko līdzi Bogatenkovas lietai un aģentūrai AFP norādīja, ka viņa padome saņēmusi no Bogatenkovas sarakstu ar bojāgājušo Krievijas karavīru vārdiem.

Viņš solīja piesaistīt padomes locekļus Bogatenkovas lietas novērošanai.

"Mēs vēlētos saprast, par ko viņa tiek apsūdzēta un cik labi šīs apsūdzības ir pamatotas. Mēs vēlētos pilnībā pārliecināties, kas tas nav nekādi saistīts ar viņas darbu cilvēktiesību jomā," norādīja Fedotovs.

Fedotova vadītās padomes pārstāvis Sergejs Krivenko izteicās vēl skarbāk, paziņojot, ka Bogatenkovas lieta ir iebiedēšanas akts.

Krivenko norādīja, ka bojāgājušo militārpersonu saraksti, tostarp Bogatenkovas saraksts, pagājušajā nedēļā nosūtīti tieši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Tikmēr valsts kontrolētā Krievijas televīzija vēl arvien klusē par Krievijas karavīru klātbūtni un bojāeju Ukrainā.

Augustā žurnālists un Pleskavas apgabala deputāts Ļevs Šlosbergs, kurš viens no pirmajiem plašāku sabiedrību informēja par Krievijas desantnieku nosūtīšanu uz Ukrainu, tika smagi piekauts.

Viņa partija "Jabloko" paziņoja, ka šis uzbrukums bija politiski motivēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!