Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka geji un lesbietes ir jāārstē piespiedu kārtā, bet trīs ceturtdaļas ir pārliecinātas, ka jebkādas publikas homoseksualitātes izpausmes būtu aizliedzamas, liecina Levadas centra veiktās aptaujas rezultāti.

Pētījumā arī konstatēts, ka Krievijas iedzīvotāji pret gejiem un lesbietēm izturas sliktāk nekā pret sveštautiešiem, citu reliģiju sekotājiem un sociālo slāņu pārstāvjiem.

Vairāk nekā puse aptaujāto - 51% - uzskata ka valstij pret homoseksuāļiem būtu jāvēršas ar likuma spēku un ka netradicionālās seksuālās orientācijas pārstāvji būtu jāārstē piespiedu kārtā. Tikai 8% uzskata, ka homoseksuāļiem būtu jāpalīdz ērti justies sabiedrībā.

43% valsts iedzīvotāju gejus un lesbietes uzskata par morāli izlaidīgiem cilvēkiem, bet vēl 35% pret homoseksuāļiem izturas kā pret psihiski nepilnvērtīgiem.

Teju puse aptaujāto - 47% - iestājas par to, lai homoseksuāļiem tiktu ierobežotas tiesības, bet 44% uzskata, ka valstij nav pienākums aizsargāt gejus un lesbietes no apkārtējo agresijas.

Gada laikā iedzīvotāju skaits, kas iestājas par homoseksuāļu un heteroseksuāļu tiesību vienlīdzību, ir sarucis par septiņiem procentpunktiem. Ja pērn tādu bija 46%, tad šogad - tikai 39%.

37% aptaujāto iestājas par to, lai tiktu aizliegta diskriminācija seksuālās orientācijas dēļ, un tieši tikpat daudz cilvēku iestājas pret šādiem soļiem. Vēl 26% bijis grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Patlaban Valsts domē atrodas likumprojekts par homoseksualitātes propagandas aizliegumu visā Krievijas teritorijā. Deputāti to jau ir apstiprinājuši pirmajā lasījumā, bet no reģioniem saņemtās 47 atsauksmes bijušas pozitīvas.

Pret šāda likuma pieņemšanu izteikušies cilvēktiesību aizstāvji, kas norāda, ka tas būtu pretrunā ar Eiropas cilvēktiesību konvenciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!