Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vairums Krievijas iedzīvotāju nevēlas, lai 2018.gadā prezidenta amatā atkal tiktu pārvēlēts pašreizējais valsts galva Vladimirs Putins, liecina Jurija Levadas analītiskā centra nule kā pabeigtās aptaujas dati.

Vairāk nekā 55% respondentu piekrituši apgalvojumam, ka pēc nākamajām vēlēšanām prezidenta amatā ir jābūt citam cilvēkam. Putina pārvēlēšana patiktu 22%, bet vēl viena Dmitrija Medvedeva prezidentūra - 8% Krievijas iedzīvotāju, raksta avīze "Vedomosti".

Kā laikrakstam paskaidroja Levadas centra direktora vietnieks Aleksejs Graždankins, nav pat obligāti, ka šis jaunais cilvēks ir no citas politiskās nometnes, komunists vai liberālis, pietiktu ar to, ka tas ir cits cilvēks.

To iedzīvotāju proporcija, kas uzskata, ka visas valsts varas koncentrēšana Putina rokās nāks par labu Krievijai, martā bijusi rekordmaza, noslīdot zem 50% robežas, sacīja Graždankins.

Katrs trešais aptaujātais uzskata, ka šāda varas koncentrācija valstij nesola neko labu. Kopš 2004.gada marta tas ir pats augstākais rādītājs.

Levadas centrs kopš 2010.gada seko Putina un Medvedeva reitingiem.

Spriežot pēc grafikiem, politiķu reitingi pastāvīgi samazinās, turklāt tas notiek paralēli. Putinam, pats par savi saprotams, tie ir nedaudz augstāki.

Reaģējot uz Krievijas iedzīvotāju noskaņojumu, turklāt arī ņemot vērā tēmas pastāvīgo aktualitāti, eksperti periodiski izsaka minējumus, kas varētu kļūt par Putina mantinieku.

Putinam "katram gadījumam" esot vesela pēcnācēju komanda, bet tas ir "iekšējais saraksts", kas tiek rūpīgi sargāts no iespējamām noplūdēm, marta sākumā sacīja Politisko tehnoloģiju centra ģenerāldirektors Igors Buņins.

Tostarp eksperti vienprātīgi noraida Medvedevu kā iespējamo Putina mantinieku.

Februārī komunikāciju uzņēmuma "Minčenko konsalting" eksperti nonāca pie slēdziena, ka "pēcteču sacīkstes" Putina tuvākajā lokā jau ir sākušās, cita starpā arī gatavojoties iespējai, ka ar prezidentu var atgadīties "ārštata situācija".

Tā "alternatīvo figūru vidū" pētījuma autori minēja bijušo finanšu ministru Alekseju Kudrinu - viņam esot vislielākās izredzes pašreizējās valdības krišanas gadījumā -, Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu, aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un partijas "Pilsoniskā platforma" līderi Mihailu Prohorovu.

Sociologi tostarp noskaidrojuši, ka Krievijas iedzīvotāji ir gatavi likt likmes uz Šoigu. Viņa elektorālā pievilcība ir krietni augstāka nekā Medvedevam, norāda sociologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!