Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas paziņojums, ka Kremlis, iespējams, iesaistīts Aleksandra Ļitviņenko slepkavības lietā, ir kliedzoša provokācija, paziņojusi Krievijas vēstniecība Londonā.

Ziņots, ka ceturtdien publicētajā ziņojumā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka, iespējams, Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprinājis viņa slepkavību.

Paziņojumā Krievijas vēstnieks Aleksandrs Jakovenko apstiprina, ka saistībā ar izmeklēšanas komisijas pētījumiem Ļitviņenko sakarā viņš ticis izsaukts uz pārrunām Lielbritānijas Ārlietu ministrijā. Uz tikšanos ieradies arī Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Lidingtons.

Krievijas vēstniecības publiskotajā vēstījumā teikts, ka Maskava paziņojumu uzskata par "britu varasiestāžu kliedzošu provokāciju", savukārt britu slepeno dienestu Jakovenko nodēvējis par "nekompetentu". Vēstniecības paziņojumā britu publiskotais pētījums arī kritizēts par tiesisku pierādījumu trūkumu.

Vēstīts, ka Aleksandrs Ļitviņenko bija Krievijas izlūks, Federālā Drošības dienesta virsnieks, kuru 43 gadu vecumā 2006. gadā noindēja Lielbritānijā. Tiek uzskatīts, ka slepkavība veikta ar Krievijas augstāko varas aprindu ziņu, jo Ļitviņenko pirms tam bija kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kā arī sācis izmeklēt žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības apstākļus.

Ļitviņenko organismā pēc nāves tika atrasts liels daudzums radioaktīvā polonija 210, kas vairāk nekā desmit reizes pārsniedzis nāvējošo devu.

Pēc Lielbritānijas izmeklētāju novērtējuma, Ļitviņenko nonāvēšanai izmantotā polonija 210 deva maksā vismaz desmit miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!