Sejas maskās tērpti vīrieši, no kuriem daži ar āmuriem rokās, trešdien iebrukuši "Komiteja pret spīdzināšanu" birojā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā, atsaucoties uz šo cilvēktiesību organizāciju, vēsta laikraksts "The Guardian".

Tikmēr vietējā policija uz izsaukumu par biroja demolēšanu nav reaģējusi, organizācijas pārstāvji informē sociālajā tīklā "Twitter". Grupas birojiem un darbiniekiem uzbrukumi ir notikuši arī iepriekš.

"Komiteja pret spīdzināšanu" ir viena no tikai divām neatkarīgajām cilvēktiesību grupām, kas darbojas Čečenijā, kurā valda cilvēktiesību pārkāpumos apsūdzētais Ramzans Kadirovs.

Organizācijas pārstāvis redzams fonda "Atvērtā Krievija" maija beigās prezentētajā dokumentālajā filmā "Ģimene", kurā Kadirovs apsūdzēts korumpētībā un noziegumos.

Laikraksts "The Moscow Times" otrdien ziņoja, ka Čečenijas varasiestādes pret filmā redzamajām personām sākušas represijas.

Pirmdien no darba atlaista bijušā policista Alihana Ahmedova, kurš filmā stāsta par policijas veiktajām spīdzināšanām, māte. Amatpersonas nav slēpušas, ka atlaišanas iemesls esot sievietes dēla parādīšanās ierakstā.

Tikmēr aprīlī pirms filmas izlaišanas policija pārmeklēja Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska vadītā fonda "Atvērtā Krievija" biroju Maskavā un konfiscēja datorus.

Dienā, kad tika publiskota dokumentālā filma "Ģimene", Kadirovs paziņoja, ka būs galvenais varonis citā kinodarbā ar nosaukumu "Kurš nesaprata, tas sapratīs".

Pēdējā laikā medijos spekulēts par to, ka Čečenijas līderis Krievijas prezidenta Vladimira Putina svētības rezultātā kļuvis pārāk spēcīgs un nekontrolējams.

Pērnā gada decembrī Groznijā tika sapulcināti aptuveni 20 000 bruņotu drošībnieku. Kadirovs, uzrunājot kaujiniekus, apliecināja uzticību Putinam un čečenu "brīvprātīgo" gatavību izpildīt jebkuras sarežģītības Putina dotu uzdevumu.

Neskaidrības virmo ap opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavību 27. februārī. Aizdomās par noziegumu tika aizturēti vairāki čečeni, no kuriem vismaz viens dienējis Kadirova spēkos. Čečenijas līderis šo personu publiski aizstāvēja kā "īstenu Krievijas patriotu".

Aprīlī Kadirovs televīzijā translētā pasākumā deva atļauju drošībniekiem šaut pa Krievijas spēka struktūru darbiniekiem, ja tie bez saskaņošanas veic operācijas Čečenijā.  Vēlāk gan Kadirovs atkārtoti apliecinājis savu uzticību Putinam.

Savukārt maijā Kadirovs deva savu svētību jau precēta policijas šefa laulībām ar 17 gadus vecu skolnieci. Krievijas likumi, kuri ir saistoši visā federācijas teritorijā, nepieļauj daudzsievību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!