Foto: Kadrs no video
Dažu nedēļu laikā lielu popularitāti internetā guvis video "Slepkavboti" ("Slaughterbots"), kurā ieskicēta teorētiska mākslīgā intelekta vadītu ieroču attīstība, kas noved pie sabiedrības pilnīgas kontroles. Biedējošo video radījuši zinātnieki un domātāji, lai vērstu globālās sabiedrības un valstu vadību uzmanību uz mākslīgā intelekta vadītu ieroču bīstamību.

Prestižās Kalifornijas Bērklija Universitātes un Bostonā bāzēta nevalstiskā organizācija "Dzīvības nākotnes institūta" kopīgi izplatītajā īsfilmā redzams, kā auditorija tiek iepazīstināta ar jaunu dronu, kurš apveltīts ar kamerām, sensoriem un sejas atpazīšanas programmatūru, kā arī mākslīgo intelektu un spēju īstenot nāvējošus uzbrukumus. Nelielā demonstrācijā tiek skaidrots, ka šādi droni "spēj iznīcināt ienaidnieku bez riskiem".

Tālāk īsfilmā tiek demonstrēts, ka jau nedaudz tālākā nākotnē ar šādiem robotiem tiek īstenoti uzbrukumi likumdevējiem, kuri vēršas pret mākslīgā intelekta ierobežošanu, kā arī visiem šādu dronu kritiķiem. Bet filmas noslēgumā roboti nogalina studentus, kuri internetā plānojuši vēršanos pret tiem.

Kalifornijas Bērklija Universitātes profesors datorzinātnēs Stjuarts Rasels, kurš 35 gadus veltījis mākslīgā intelekta pētniecībai, filmai pievienotā video skaidro, ka šis video, lai gan fikcija, nav tālu no patiesības. Viņš atklāj, ka tajā redzamās tehnoloģijas jau pastāv, taču pagaidām nav pietiekami integrētas un padarītas tik nelielas.

"[Šo tehnoloģiju] iespējas palīdzēt sabiedrībai ir milzīgas, pat aizsardzības jomā. Bet ļaut mašīnām nogalināt cilvēkus būs postoši mūsu drošībai un brīvībai," viņš skaidro. Profesors stāsta, ka viņš un tūkstoši viņa kolēģu uzskata, ka ar likumdošanas palīdzību valstīm un globālām organizācijām vēl ir iespējams novērst šādu tehnoloģiju attīstības virzienu, bet tas jādara drīz.

"Dzīvības nākotnes institūts" radījis interneta vietni "Autonomous Weapons" laikā, kad ieroču ražotāji ASV, ES, Krievijā un Ķīnā izrādījuši interesi mākslīgā intelekta izmantošanā militārajā jomā, un vairāki uzņēmumi jau testē dažādu tehnoloģiju prototipus. Nevalstisko organizāciju finansiāli atbalstot "Tesla" un "SpaceX" radītājs Īlons Masks, zinātnieks Stīvens Havkings un citi ietekmīgi domātāji, raksta "Seeker".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!