Foto: AP/Scanpix

Reaģējot uz Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) informāciju, Šauļu pilsētas vadība nav devusi atļauju Lietuvas uzņēmumu grupai "Avia Solutions Group" remontēt lidaparātus Zokņu lidostā, kur dislocētas arī NATO lidmašīnas, kas piedalās Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, vēsta radiostacija "Žiniu radijas".

Šāds lēmums pieņemts, saņemot VSD uzziņu, kas liecina, ka "Avia Solutions Group" valdes priekšsēdētājs Ģedimins Žiemelis sadarbojas ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu uzņēmēju. Konkrēti, minētā uzņēmumu grupa parakstījusi sadarbības līgumu ar Krievijas tehnoloģiju korporāciju "Rosteh", kuras ģenerāldirektors Sergejs Čemezovs savulaik kopā ar Putinu darbojies Vācijā un iekļauts gan ASV, gan Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Seima opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus šo lēmumu vērtējis atzinīgi. Pēc viņa teiktā, Lietuvas uzņēmējiem, kuri darbojas Krievijā, būtu jāapzinās, ka Lietuvā uz viņiem raudzīsies vērīgāk.

Pēc viņa teiktā, opozīcija jau kopš pagājušā pavasara runā par šādiem uzņēmējiem, kas potenciāli var kļūt - vai, iespējams, pat jau kļuvuši - par Krievijas "maigās varas" vai citu spēku instrumentiem Lietuvā. Tas pērn pieminēts arī VSD ziņojumā par apdraudējumiem nacionālajai drošībai, gan nesaucot vārdā konkrētas kompānijas.

"Tādi politiskie kontakti (..) liek vēlreiz nopietni padomāt, kādi mērķi ir šiem uzņēmumiem, kas cenšas iekārtoties līdzās NATO karabāzēm, un kādēļ šādi uzņēmumi Krievijā saņem milzīgus pasūtījumus, kas saistīti ar Krievijas militārrūpniecisko kompleksu," piebildis Kubiļus.

Jau ziņots, ka pērnruden pēc Seima opozīcijas spiediena un vēlāk arī mutiska valdības ieteikuma Šauļu pilsētas padome anulēja investīciju līgumu ar neskaidra kapitāla kompāniju "Rail Skyway Systems", kas gatavojās līdzās stratēģiski svarīgajai Zokņu aviobāzei celt eksperimentālu transporta testēšanas laboratoriju. Premjerministrs Aļģirds Butkevičs toreiz norādīja, ka saņēmis speciālo dienestu uzziņu par līgumu un paredzētajām investīcijām, kā arī ieteikumu šo līgumu anulēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!