Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan saistībā ar varas maiņu ASV Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu mēģināt pārbaudīt sarkanās līnijas attiecībā uz Baltijas valstīm, provokācijas ir iespējams novērst sadarbībā ar sabiedrotajiem, intervijā laikrakstam "Postimees" sacīja jaunais Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers.

Miksers teia, ka Putins ir vairākkārt pārrēķinājies saistībā ar Ukrainas Krimas pussalas aneksiju un karu Ukrainas austrumos.

"Viņš domāja, ka Ukraina nav iekšēji vienota un nespēj tik ātri mobilizēties," teica Igaunijas ārlietu ministrs. "Viņš bija pārliecināts, ka arī starptautiskā sabiedrība ir vājāka un nekonkrētāka. No vienas puses ir ļoti labi, ka šie pieņēmumi izrādījās kļūdaini, tomēr no otras puses tie ir zināms brīdinājums, jo var nozīmēt, ka Putins spēj pārrēķināties. Mēs noteikti nevēlamies, lai viņš veic kļūdainus pieņēmumus mūsu reģionā," klāstīja Igaunijas Sociāldemokrātiskās partijas politiķis.

"Mums ir jāuzticas saviem sabiedrotajiem, ka mūs neatdos kādā ģeostratēģiskā spēlē. Nozīme ir ne tikai tam, ka mēs to zinām, bet arī tam, ka Putins to zina," teica Miksers. Viņš norādīja, ka Putins varētu just kārdinājumu izmantot brīdi, kad līdzšinējā ASV valdība vairs nav amatā un jaunā valdība vēl nav sākusi darbu.

"Tomēr to pilnīgi noteikti ir iespējams novērst," ministrs sacīja. "Jo skaidrāki vēstījumi tiek pausti kolektīvi, jo mazāk viņš mēģinās spēlēties ar sarkanajām līnijām. Jo drīzāk jaunā valdība sāks darbu, jo mazāka ir iespējamība, ka tas notiks," viņš piebilda.

Igaunijas jaunais ārlietu ministrs atteicās spekulēt to, kā iespējami Putina mēģinājumi pārbaudīt sarkanās līnijas varētu notikt. "Viņš ir bijis diezgan radošs. No vienas puses starptautiskā sabiedrība otro reizi to bumbu nenometīs," teica Miksers. "Šiem soļiem ir jābūt atšķirīgiem no iepriekš spertajiem. Nedomāju, ka Putins katru rītu pamostas ar ideju par Igaunijas iekarošanu. Pilnīgi noteikti tā nav," uzsvēra ministrs

"Bažas mums tomēr rada tas, ka Putins zina, ka Baltijas reģions ir daļa no NATO, kur viņam ir reģionālas priekšrocības. Lai gan citur viņš ir nesalīdzināmi vājāks nekā Rietumi, Baltijas jūras reģionā viņam ir zināmas militāras un teritoriālas priekšrocības," norādīja Miksers. "Ja viņš būtu aci pret aci ar NATO interesēm kādā citā vietā pasaulē, nebūtu grūti iedomāties, ka viņš vēlētos līdzsvarot to šeit. Mums jābūt tam gataviem," Igaunijas ārlietu ministrs piebilda.

Miksers sacīja, ka arī šo situāciju var atrisināt ar stingru savaldīšanas taktiku, kurā ir gan politiskais, gan taustāmais komponents sabiedroto militāro vienību veidolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!