Izraēlas ārlietu ministrs Šlomo Ben Ami ceturtdien paziņoja, ka Palestīnas pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats ar ASV starpniecību ir ierosinājis sarunu atsākšanu ar Izraēlu. Tas notika pēc bumbas sprādziena Haderas pilsētā Izraēlas ziemeļos, kurā trešdien gāja bojā divi cilvēki.
"ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita man trešdienas vakarā piezvanīja, lai pateiktu, ka viņš izteicis šo priekšlikumu," Ben Ami paziņoja Izraēlas sabiedriskajam radio.

"Ja tas ir nopietni, tad tas var liecināt par bažām vai vēlēšanos izkļūt no šī vardarbības loka," sacīja ministrs un piebilda, ka ceturtdien paredzēti tālāki kontakti ar Olbraitu.

Vardarbībā palestīniešu teritorijās, kas pārsviedusies arī uz Izraēlu, astoņu nedēļu laikā ir nogalināti vairāk nekā 260 cilvēku.

Olbraita pēc sprādziena Haderā piezvanīja Arafatam, lai apspriestu vardarbības eskalāciju. Arafats ceturtdien atgriezīsies Gazā no Kairas, kur viņam bija sarunas ar Ēģiptes prezidentu Hosni Mubāraku.

"Galvenā problēma ir Arafata nespēja izkļūt no vardarbības loka, kurā viņš pats iesaistījās, tāpēc mums jādod viņam iespēja," piebilda Ben Ami.

Pēc Haderas sprādziena Izraēlas drošības kabinets trešdienas vakarā sanāca uz ārkārtas sēdi, bet nepieņēma nekādus lēmumus un sanāks kopā vēlreiz ceturtdienas vakarā.

Izraēlas premjerministrs Ehuds Baraks vainoja Haderas sprādzienā Palestīnas pašpārvaldi, bet drošības spēku pārstāvji paziņoja valdībai, ka tur aizdomās grupējumu "Islāma džihads".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!