Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas nu jau bijušais ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs, kurš pirms divām nedēļām tika apcietināts un atstādināts no amata, privātās sarunās kolēģiem atklājis, ka valstij vajadzētu atteikties no kontroles pār naftas ieguves gigantu "Rosņeftj", aģentūrai "Reuters" norādījuši divi vārdos neminēti avoti.

Uļukajevs pirms aresta esot aktīvi iestājies par Krievijai piederošo akciju īpatsvara samazināšanu uzņēmumā zem 50 %, norādījis viens no avotiem. Savukārt otrs apstiprinājis, ka bijušais ministrs šo ideju apsvēris sarunās ar citiem kolēģiem.

Tikmēr citi avoti valdībā "Reuters" noraidījuši, ka aresta iemesls bijis kas cits, kā vien tiesībsargājošo instanču cīņa ar korupciju. Līdz ar to pagaidām nav nekādu pierādījumu, ka bijušā ekonomikas ministra nostāja "Rosņeftj" kontroles jautājumā ir jebkādā veidā saistīta ar viņa apsūdzību korupcijā, atzīst ziņu aģentūra.

Tikmēr industrijas pārstāvji ir vienisprātis, ka jebkāds plāns samazināt valsts ietekmi lielajā uzņēmumā nozīmētu arī kompānijas vadītāja un Krievijas prezidenta Vladimira Putina "iekšējā loka" pārstāvja Igora Sečina pozīcijas vājināšanu. "Rosņeftj" pārstāvji jau uzteikuši "efektīvo un adekvāto" tiesībsargājošo iestāžu darbu Uļukajeva aizturēšanā.

Uļukajevs pats līdz šim noliedzis apsūdzības korupcijā. Kremlis un izmeklētāji apgalvo, ka ministrs aizturēts par tiešu kukuļņemšanas gadījumu bez jebkādiem citiem mērķiem. Izmeklētāji apgalvo, ka Uļukajevs no "Rosņeftj" centies izspriest divu miljonu ASV dolāru lielu kukuli par atļauju uzņēmumam par pieciem miljardiem ASV dolāru iegādāties naftas uzņēmuma "Bašņeftj" daļas.

Avoti "Reuters" norādījuši, ka Uļukajevs vēlējies samazināt valsts daļas "Rosņeftj" sākotnēji no 69,5 % līdz 50 %, bet vēlāk vēl vairāk. Šāda rokāde samazinātu valsts tiešo kontroli uzņēmumā, vienlaikus saglabājot tai tiesības bloķēt lēmumus. Šādā veidā tiktu palielināti valsts ieņēmumi no privatizācijas aktivitātēm.

Lai gan valsts ietekmes samazināšana milzīgajā naftas uzņēmumā apspriesta arī iepriekš, līdz šim nav bijušas ziņas, ka Uļukajevs pats aktīvi par to iestātos, norāda ziņu aģentūra.

Bijušais ministrs patlaban atrodas mājas arestā, gaidot tiesu. Viņš ir pirmais ministru kabineta loceklis pēdējo 20 gadu laikā, kurš apcietināts laikā, kad ieņem ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!