Foto: Reuters/Scanpix

Igaunija mainījusi savu pozīciju un nolēmusi pievienoties Eiropas prokuratūrai, kuru veido daļa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ar mērķi uzlabot sadarbības efektivitāti.

Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu iesniedzis izskatīšanai valdībā likumprojektu par Igaunijas pievienošanos jaunveidojamajai Eiropas prokuratūrai, otrdien ziņu aģentūru BNS informēja Igaunijas Tieslietu ministrijā.

"Eiropas prokuratūras veidošana ir nozīmīgs solis cīņā pret ļaunprātīgu ES budžeta līdzekļu izmantojumu. Igaunijā jau daudzus gadus prioritāras ir izmeklēšanas par noziegumiem pret ES budžetu, bet Eiropai kopumā ir nepieciešams, ka dalībvalstis apvieno pūliņus," paskaidroja Reinsalu.

Eiropas prokuratūra kļūs par ES institūciju, kuras uzdevums būs organizēt noziegumu, kas pastrādāti pret bloka finanšu interesēm, izmeklēšanu. Institūcijas kompetencē būs, piemēram, krāpniecība saistībā ar ES subsīdijām, liela apmēra pārrobežu nodokļu krāpniecība, korupcijas noziegumi, kas kaitē ES budžetam. Eiropas prokuratūra vadīs pirmstiesas izmeklēšanas par šādiem noziegumiem un dalībvalstu tiesās pārstāvēs apsūdzību.

Jaunās institūcijas projekts paredz, ka tā būs neatkarīga ES institūcija, ko veidos Eiropas ģenerālprokurors, Eiropas prokurori, kurus virzīs katra ES dalībvalsts, un ES deleģēti prokurori dalībvalstīs. No Igaunijas Eiropas prokuratūrā pilnas slodzes darbā strādātu viens prokurors. Igaunijā jābūt vismaz diviem deleģētajiem Eiropas prokuroriem, kas paralēli Eiropas prokuratūras lietām turpinās vadīt izmeklēšanas arī valsts iekšienē. Šīm lietām gan jābūt skaidri nodalītām no Eiropas prokuratūras lietām un prokuroram par tām jāsaņem atsevišķa samaksa.

Eiropas prokuratūras izveidei nepieciešams Eiropas Parlamenta apstiprinājums. Gaidāms, ka prokuratūras izveidi varētu pabeigt Igaunijas prezidentūras ES Padomē laikā šā gada otrajā pusē.

Līdz maija sākumam kopīgas Eiropas prokuratūras izveidošanā bija gatavas sadarboties 17 ES dalībvalstis: Beļģija, Bulgārija, Čehija, Francija, Grieķija, Horvātija, Kipra, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija un Vācija. Gaidāms, ka iniciatīvas atbalstītāju skaits pieaugs.

Vēl 21. aprīlī, kad Tallinā ieradās ES komisāre tiesību, patērētāju un dzimumu vienlīdzības jautājumos Vera Jourova, Reinsalu sacīja, ka Igaunija nepievienosies Eiropas prokuratūrai, jo tās veidošanā izvēlētā metode var radīt praktiskas problēmas attiecībās ar jau esošajām institūcijām, piemēram, "Eurojust" un Eiropas biroju krāpšanas apkarošanai. Tāpat Igaunijai nebija skaidras jaunās institūcijas izveides izmaksas. "Mēs ceram tuvākajā laikā gūt atbildes uz šiem jautājumiem," Reinsalu tolaik teica Jourovai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!