Foto: Reuters/Scanpix

Paredzēts, ka par savu nodomu pretendēt uz republikāņu nomināciju startam nākamgad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās otrdien paziņos vēl viens kandidāts - Ohaio gubernators Džons Keisiks.

Viņš būs jau 16. republikānis, kas pieteicis savu startu priekšvēlēšanās, uzstādot jaunu pretendentu skaita rekordu.

Starp republikāņu pretendentiem uz partijas nomināciju būs vismaz četri senatori, četri štatu gubernatori, četri bijušie gubernatori, viens bijušais senators, kāds bijušais uzņēmuma vadītājs un viens pensionējies neiroķirurgs, kā arī miljardieris un nekustamo īpašumu magnāts Donalds Tramps, kas šobrīd aptaujās izvirzījies vadībā.

Keisiks ar runu, kurā viņš gatavojas paziņot par savu nodomu, uzstāsies plkst.18 pēc Latvijas laika Ohaio pavalsts galvaspilsētā Kolumbusā.

Sagaidāms, ka līdzīgi savam konkurentam un bijušajam Floridas gubernatoram Džebam Bušam, Keisiks centīsies pasniegt paša pārvaldīto štatu kā paraugu augļiem, ko nes nodokļu pazemināšana un fiskālais konservatīvisms, kas ļauj samazināt budžeta deficītu.

"Es aizvadīju desmit savas dzīves gadus, lai sabalansētu budžetu ne skaitļu dēļ, bet vērtību vārdā," pirmdien atklātībā nodotā videouzrunā uzsvēris Keisiks. "Mums nav tiesību dzīvot pāri saviem līdzekļiem."

No 1983. līdz 2000. gadam Keisiks bija Kongresa loceklis un uz īsu brīdi iesaistījās arī 2000. gada republikāņu priekšvēlēšanu cīņā.

Lai gan līdz pat šim laikam nacionālā mērogā viņš ir mazpazīstams un aptaujās Keisika vārds ir knapi pamanāms, politiķu aprindās Ohaio gubernators bauda zināmu cieņu.

Viņa dzimtajā štatā Keisika popularitāte ievērojami pārsniedz republikāņu elektorāta robežas, un novembrī viņš atkārtoti tika ievēlēts gubernatora amatā ar 64% balsu.

Turklāt viņš pārvalda štatu, kuram gaidāmajās prezidenta vēlēšanās būs viena no vissvarīgākajām lomām.

Ohaio, kas atrodas ziemeļu industrializētās zonas sirdī, ir viens no nozīmīgākajiem tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem, un uzvara šajā pavalstī gan republikāņu, gan demokrātu kandidātam tiek uzskatīta par izšķirošu, lai gūtu uzvaru visās vēlēšanās.

Abas reizes, kad vēlēšanās startēja pašreizējais prezidents Baraks Obama, viņš uzvarēja arī Ohaio, nodrošinot sev vietu Baltajā namā.

Ņemot vērā štata nozīmi, republikāņi savas partijas 2016. gada kongresam, kurā tiks nosaukts kandidāts uz prezidenta amatu, izvēlējušies Ohaio esošo Klīvlendu. Tur notiks arī pirmās televīzijas debates, kas paredzētas 6. augustā.

Republikāņu priekšvēlēšanas sāksies nākamā gada februārī Aiovā un Ņūhempšīrā, taču to grafiks pagaidām nav pilnībā apstiprināts.

Savukārt prezidenta vēlēšanas notiks 2016. gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!