Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas protestu līderis Nikols Pašinjans, kurš tika ievēlēts par Armēnijas premjeru, tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu 14. maijā Sočos, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Pēc ievēlēšanas amatā, Pašinjans uzsvēris, ka drīzumā vēlas tikties ar Putinu. Krievijas prezidents apsveicis Pašinjanu ar jauno amatu, kā arī nosūtījis telegrammu.

"Tas ir apstiprināts, ka es ar Putinu 14. maijā tikšos Sočos. Mēs turpināsim to diskusiju, ko iesākām telefonsarunā," savā "Facebook" lapā norādījis Armēnijas premjers.

Jau ziņots, ka Armēnijas protestu līderis Nikols Pašinjans, kura vadītās akcijas noveda pie 10 gadus valdījušā Serža Sargsjana varas beigām, otrdien parlamentā ievēlēts par valsts premjerministru.

Pašinjans uzrunā parlamentā solīja, ka Armēnijā tiks ievērotas cilvēktiesības un tiks apkarota korupcija, kā arī pārtraukta krāpšanās ar vēlēšanu rezultātiem.

"Visi cilvēki likuma priekšā ir vienādi. Armēnijā nebūs tādu, kas baudīs privilēģijas. Pietiek, pilnīgi apturēts," viņš uzsvēra.

Savukārt Krievijas ziņu aģentūra TASS izcēla, ka Pašinjans uzrunā uzsvēris nepieciešamību saglabāt militāro sadarbību ar Krieviju. "Militārā partnerība ar Krieviju ir nozīmīgs drošības faktors," viņš teicis.

Armēnijā atrodas Krievijas militārā bāze. Erevānai ir konflikts ar kaimiņos esošo militāri daudz spēcīgāko Azerbaidžānu par Kalnu Karabahas reģionu.

Pašinjana ievēlēšana par premjeru ir zināms noslēguma punkts politiskajai krīzei, kas pēdējās nedēļās pārņēmusi Armēniju.

Pēc 11. dienu ilgiem iedzīvotāju protestiem, kuriem pievienojās arī karavīri, 23. aprīlī no amata atkapās premjerministrs Seržs Sargsjans.

Seržs Sargsjans desmit gadus bija Armēnijas prezidents. Sava otrā prezidentūras termiņa beigās viņš veica Konstitūcijas reformu, valsti no prezidentālas pārvēršot par parlamentāru republiku ar varu premjera rokās.17. aprīlī parlaments apstiprināja Sargsjana iecelšanu premjera amatā.

Opozīcija uzskatīja, ka Sargsjans šādā veidā grib saglabāt varu un pieprasīja viņa atkāpšanos, aicinot ielās protestētājus.

Protestu līderis Pašinjans uzstāja, ka tikai viņš var būt jaunais premjers, lai gan viņam nebija pietiekams atbalsts parlamentā. Kad parlaments pagājušajā nedēļā atteicās atbakstīt viņa kandidatūru premjera amatam, Pašinjana atbalstītāji turpināja protestus, bloķējot pilsētas ielas.

Kad visas partijas piekrita atbalstīt viņa kandidatūru, Pašinjans aicināja atbalstītājus protestu pārtraukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!