Foto: Reuters/Scanpix

ASV administrācija paziņojusi, ka Sīrijas valdība ierīkojusi krematoriju militārajā Saidnajas cietumā ar mērķi iznīcināt tūkstošiem nogalināto cietumnieku mirstīgās atliekas, ziņo "Washington Post".

Valsts departamenta Tuvo Austrumu biroja pārstāvis Stjuarts Džounss reportieriem izdalījis jau 2015. gadā uzņemtas satelīta fotogrāfijas, kurās redzams, ka uz viena no cietuma kompleksa ēku jumtiem ir nokusis sniegs.

"Sākot ar 2013. gadu Sīrijas režīms šo ēku pielāgojis, lai pārveidotu par, kā mēs uzskatām, krematoriju. Lai gan režīma daudzie noziegumi ir labi dokumentēti, mēs uzskatām, ka krematorija ēka ir mēģinājums apslēpt Saidnajā notiekošo masu slepkavību apmērus" viņš paskaidroja.

Džounss norādīja, ka sākotnējā informācija par to nākusi no uzticamām cilvēktiesību aģentūrām un ASV izlūkdienestiem, kas atklājuši, ka ik dienas Saidnajā tiekot pakārti līdz pat 50 cilvēkiem.

Lai gan viņš nenosauca konkrētu cietumā nogalināto skaitu, bet atsaucās uz organizācijas "Amnesty International" gada sākumā publicēto ziņojumu, kurā teikts, ka starp 2011. un 2015. gadu tajā miruši 5000 līdz 11 000 cilvēki. Amatpersona paskaidroja, ka kopumā Bašara al Asada režīms šajā laika periodā aizturējuši 65 000 līdz 117 000 cilvēku.

Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers vēlāk žurnālistiem atklāja, ka "Asada režīms ir nogrimis līdz jaunam izlaidības līmenim". Turklāt tas noticis ar Krievijas un Irānas atbalstu, viņš skaidroja. Džounss savukārt norādīja, ka Krievija ir vai nu palīdzējusi Sīrijas valdībai veikt šos noziegumus vai pasīvi novērsusies.

Jau gada sākumā "Amnesty International" publicēja ziņojumu, kurā atklāja, ka Sīrijas militārajā cietumā pie Saidnajas, aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Damaskas nogalināti līdz pat 13 000 cilvēku.

Cilvēktiesību grupa atklāja, ka no 2011. gada septembra līdz pat 2015. gada decembrim Saidnajas cietumā katru nedēļu notikušas masu kāršanas. Nāvessoda izpilde notikusi ar Sīrijas valdības rīkojumu. Līdz šim gan valdība stingri noliegusi vardarbīgu izturēšanos pret aizturētajiem vai viņu nogalināšanu.

ANO cilvēktiesību eksperti jau pērn ziņoja, ka ir milzīgs skaits aculiecinieku liecību un dokumentālo pierādījumu, ka Sīrijas valdības aizturēšanas vietās atrodas desmitiem tūkstoši cilvēku un cilvēki tajās mirst lielā skaitā.

Sīrijas pilsoņkarā, kas sākās 2011. gadā, mirušo skaits tiek lēsts jau ap 500 000, vēsta bet mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā puse no valsts nepilniem 19 miljoniem iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!