Sīrijas armija ir atguvusi kontroli pār pēdējo nozīmīgo teroristu grupējuma "Daesh" cietoksni Sīrijā – Deir ez Zoras pilsētu, ziņo Sīrijas valsts televīzija.

"Pilsēta ir pilnībā atbrīvota no teroristiem," teikts TV paziņojumā. Tikmēr citi avoti atzīmē, ka karavīri vēl cīnās ar pēdējām "Daesh" kaujinieku pretestības kabatām, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Daesh" džihādisti lielu daļu Deir ez Zoras kontrolē kopš 2014. gada. Grupējumam apdzīvotā vieta bija stratēģiski nozīmīga, jo atrodas netālu no Irākas robežas.

Par to, ka pēc nedēļām ilgām kaujām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai pakļautie un Krievijas atbalstītie spēki ir ieņēmuši Deir ez Zoru, ziņo arī Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Līdz ar to "Daesh" spēki Deir ez Zoras provincē palikuši vien atsevišķās kabatās.

"Daesh" 2014. gada vasarā ieņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, pasludinot tur "kalifātu", kurā valda stingri islāma likumi. Grupējums piesaistīja sev tūkstošiem domubiedru no visas pasaules. Taču radikāļu kontrolētās teritorijas ir strauji sarukušas ASV vadītās koalīcijas, Irākas spēku un sabiedroto, kā arī Sīrijas valdības un Krievijas uzbrukumu rezultātā.

Oktobrī Sīrijas kurdu un arābu alianse "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu atkaroja džihādistiem viņu faktisko galvaspilsētu Raku.

SDF un Krievijas balstītie Asada spēki, kurus stiprina arī Irāna un Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujinieki, veic atsevišķas ofensīvas pret "Daesh" Deir ez Zoras provincē, lai iegūtu kontroli pār robežpāreju ar Irāku.

Atsevišķos rajonos ASV atbalstīto SDF un Krievijas stutēto Sīrijas spēku pozīcijas atrodas vien dažu kilometru attālumā cita no citas. "Daesh" cieš sakāves arī Irākā, kur valdības spēki un šiītu kaujinieki gar Eifratas upi virzās uz robežu no otras puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!