Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir jāsauc pie atbildības par ķīmisko ieroču izmantošanu, otrdien ASV Kongresa līderiem sacīja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, kurš patlaban cenšas gūt atbalstu militārai intervencei Sīrijā.

Obama arī pauda pārliecību, ka viņš saņems drīzu Senāta un Pārstāvju palātas atbalstu šai intervencei, kā arī solīja, ka ASV atbalsts Sīrijas opozīcijai tiks palielināts.

Pielietojot ķīmiskos ieročus, Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir pārkāpis būtiski svarīgas starptautisko tiesību normas, Obama brīdināja abu Kongresā pārstāvēto lielo partiju līderus, kā arī nozīmīgāko drošības jomas komisiju vadību.

Tostarp Sīrijas valdība apsūdzības par 21.augustā Damaskas pievārtē notikušo ķīmisko uzbrukumu kategoriski norada un skaidro, ka ķīmiskos ieročus tur pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā.

Ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijas karā "rada nopietnus nacionālās drošības draudus Savienotajām Valstīm un šim reģionam", otrdien sacīja Obama. "Un, izejot no tā, Asads un Sīrija ir jāsauc pie atbildības."

Operācija, kuru viņš iecerējis, ir "ierobežota" un proporcionāla", sacīja ASV prezidents. "Tajā nav paredzēta sauszemes karaspēka iesaistīšanās. Tā nav Irāka, un tā nav Afganistāna."

Vaicāts, vai viņš ir pārliecināts, ka viņš balsojumā, kas ir paredzēts nākamnedēļ Kongresā, saņems pietiekami daudz balsu, Obama sanāksmē Baltajā namā atbildēja apstiprinoši.

Obama arī ļāva noprast, ka Vašingtona gatavojas palielināt atbalstu Sīrijas opozīcijai.

Viņš solīja īstenot stratēģiju, kas "pazeminās Asada potenciālu. Vienlaikus mums ir plašāka stratēģija, kas ļaus mums palielināt opozīcijas potenciālu".

Obamam arī tika uzdots jautājums, vai viņš ir gatavs sarunām par rezolūcijas nosacījumiem, kuru Baltais nams sestdien iesniedza Kongresam.

Daži Kongresa locekļi vēlas sašaurināt pilnvarojumu, lai garantētu, ka ASV līdzdalība Sīrijā nav ar "atvērtām beigām", kā arī saņemt Obamas garantijas, ka operācijas rezultātā netiks izmantots ASV sauszemes karaspēks.

"Ja vien mēs sasniedzam to, kas ir jāsasniedz - un tas ir, skaidra vēstījuma paušana Asadam, viņa ķīmisko ieroču pielietošanas potenciāla samazināšana, ne tik vien tagad, bet arī nākotnē -, es esmu pārliecināts, ka mēs spēsim nākt klajā ar kaut ko tādu, kas atbilst šiem kritērijiem," norādīja Obama.

Pārstāvju palātas republikāņu un demokrātu līderi jau otrdien apliecināja atbalstu ASV intervencei Sīrijā.

Runājot ar žurnālistiem pēc sanāksmes Baltajā namā, Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners sacīja: "Es atbalstīšu prezidenta aicinājumu uz rīcību, es uzskatu, ka maniem kolēģiem ir jāatbalsta šis aicinājums uz rīcību."

"Uz šo ieroču pielietošanu ir jāatbild. Tikai Savienotajām Valstīm ir potenciāls un iespējas apturēt Asadu un brīdināt citus visā pasaulē, ka šāda veida uzvedība netiks pieciesta," sacīja Bēners.

Arī Pārstāvju palātas republikāņu vairākuma līderis Ēriks Kantors un demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi pauda atbalstu militārai intervencei Sīrijā.

Kantors sacīja, ka viņš grasās balsot tā, "lai Savienoto Valstu prezidentam būtu iespēja izmantot militāru spēku Sīrijā".

Laikraksts "The Washington Post" vēsta, ka ASV likumdevēji jautājumā par uzbrukumu Sīrijai sagrupējušies četrās nometnēs.

Atbilstoši situācijai uz 1.septembri no 100 senatoriem 20 atbalsta uzbrukumu, 60 nav izlēmuši, 17 sliecas balsot pret, bet trīs stingri apņēmušies balsot pret.

Līdzīga situācija ir arī Pārstāvju palātā. Tur no kopskaitā 435 kongresmeņiem laikraksts noskaidrojis 209 deputātu nostāju.

Intervenci atbalsta 17 kongresmeņi, 92 nav izlēmuši, 65 sliecas balsot pret, bet 35 ir stingri apņēmušies balsot pret.

"Es joprojām esmu skeptisks par turpmāku ASV līdzdalību Sīrijas pilsoņkarā. Un joprojām esmu pret to, ka tiek apbruņoti nemiernieki, kas varbūt ir "Al Qaeda" sabiedrotie", laikraksts citē senatoru demokrātu Tomu Jūdālu.

"Vienpusēji ASV militāri soļi pret Sīrijas režīmu nepanāks neko, kas sekmētu amerikāņu intereses, bet pavisam noteikti uzkurinās ekstrēmistu grupējumus abās konflikta pusēs, kas ir nolēmuši izvērst asinsizliešanu aiz Sīrijas robežām," sacīja kongresmene demokrāte Betija Makoluma.

Kā liecina jaunākie aptauju dati - puse ASV iedzīvotāju uzskata, ka prezidentam Barakam Obamam nevajadzētu militāri iejaukties Sīrijā, reaģējot uz ķīmisko ieroču pielietošanu, ko atbilstoši Vašingtonas versijai veicis Damaskas režīms.

Tikai 42% respondentu atbalsta to, ka Obama īsteno militāru uzbrukumu Sīrijai, 50% ir pret to, bet 8% nav noteikta viedokļa, konstatēts telekanāla NBC aptaujā.

Vairāki simti cilvēku gāja bojā Damaskas pievārtē 21.augusta uzbrukumā, kurā, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un jaunattīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Tomēr ASV un Francija apsver iespēju uzsākt militāru intervenci Sīrijā, lai sodītu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuru tās apsūdz plašu rezonansi izraisījušā ķīmisko ieroču uzbrukuma sarīkošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!