Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Aasads nebaidās, ka viņu varētu piemeklēt tāds liktenis, kā Lībijas gāzto līderi Muamaru Kadafi, kuru nolinčoja opozīcijas nemiernieki vai Ēģiptes gāzto prezidentu Hosni Mubaraku, kuram ir piespriests mūža ieslodzījums, vēsta laikraksts "Haaretz", atsaucoties uz Asada Interviju vācu raidsabiedrībai ARD.

Vienā no savām retajām intervijām Rietumu medijiem kopš asiņaino nemieru sākšanās Sīrijā pagājušajā gadā, Asads atklāja, ka nebaidās piedzīvot tādu likteni, kā gāztie un apkaunotie Lībijas un Ēģiptes līderi, norādot, ka viņam nav nekā kopīga ar tiem, atsaucoties uz ARD, vēsta "Haaretz".

Sīrijas prezidents izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai viņš baidās par savu ģimeni, tai skaitā sievu un trīs bērniem.

"Tā ir pilnīgi atšķirīga situācija. Tas, kas notiek Ēģiptē atšķiras no tā, kas notiek Sīrijā. Jūs to nevarat salīdzināt," Asads stāstīja ARD.

Tāpat Asads noraidīja jebkurus salīdzinājumus ar Lībiju, kur ar NATO gaisa triecienu atbalstu nemiernieki gāza Muamara Kadafi režīmu, pašu līderi nogalinot, kad tas bēga no uzbrūkošajiem kaujiniekiem.

"Raksturojot to, kas notika ar Kadafi, tā ir mežonība, tas ir noziegums," Asada teikto ARD citē "Haaretz".

Intervijā Asads apvainoja ASV konflikta uzkurināšanā valstī. ASV atbalstot bruņotās bandas ar ieročiem, naudu, sabiedrisko un politisko atbalstu. "Viņi piedāvā lietussargu un politisku atbalstu šīm bandām.., lai destabilizētu Sīriju," uzskata Asads.

Prezidents noliedza drošības spēku atbildību par vardarbību, apgalvojot, ka valdības atbalstītāju, drošības spēku un armijas pusē bojāgājušo skaits krietni pārsniedz civiliedzīvotāju zaudējumus. Opozīcija ir izveidojusi teroristu bandas, kas ir "Al Qaeda" un citu ekstrēmistu sajaukums, Asads pavēstījis ARD.

Vairums iedzīvotāju pieprasa politiskās reformas, bet ne brīvību, uzsvēra Asads, norādot, ka viņu joprojām atbalsta vairums iedzīvotāju. "Prezidentam nebūtu jābēg no izaicinājuma un mums ir nacionāls izaicinājums Sīrijā," Asads pamatoja savu stingro nevēlēšanos atkāpties no amata. Ar terorismu ir jācīnās, kamēr tas pastāv un kamēr dialogs nepalīdz. Nevar palikt pie dialoga, kamēr pretinieks nogalina cilvēkus, "Haaretz" vēsta par Asada teikto.

Galvenie šķēršļi konflikta politiskam risinājumam ir Saūda Arābija un Katara, kuras sūta ieročus, Turcija, kas palīdz ar loģistiku un kontrabandu pāri robežām un ASV, kura nodrošina politisko atbalstu, uzskata Asads.

Atbildot uz jautājumu, kā Sīrija reaģētu uz ārvalstu militāru iebrukumu, Asads norādīja, ka Sīrija pretosies iebrucējiem. Turklāt svētdien Sīrija sāka plaša mēroga militārās mācības, kurās simulēta valsts aizsardzība pret iebrukumu no ārpuses, informē "Haaretz".

Daži Sīrijas sadrumstalotās opozīcijas pārstāvji ir aicinājuši Rietumvalstu armijas iejaukties, lai apturētu asinsizliešanu valstī. Tomēr Rietumi ir negribīgi šādām akcijām, jo atšķirībā no Lībija, kur ārvalstu uzlidojumi palīdzēja gāzt Kadafi, Sīrijā situācija var strauji destabilizēt situāciju reģionā, skaidro "Haaretz".

Damaskai ir ciešas saites ar spēcīgo Irānu un Libānas "Hezbollah" kustību, viešot bažas, ka militāra operācija varētu izraisīt plašus nemierus. Tikmēr Irāna svētdien brīdināja par "katastrofu" reģionā, ja konfliktam netiks rasts risinājums. Cita Sīrijas sabiedrotā – Krievija iepriekšējos mēnešus ir izjaukusi ANO Drošības padomes mēģinājumus pieņemt stingrākas sankcijas pret Sīriju.

"Delfi" jau vētīja, ka ilggadējais Lībijas vadītājs Muamars Kadafi tika nogalināts, kad 20. oktobrī bēga no nemierniekiem savā dzimtajā pilsētā Sirtē, pēc tam, kad 2011. gada februārī sākušies protesti pret valdību pārauga pilsoņu karā un opozīcijai ar NATO uzlidojumu atbalstu izdevās sakaut Kadafi spēkus.

Kadafi nogalināšanas kadrus pārraidīja vairāki mediji. Kadros bija redzams, ka Kadafi ir vēl dzīvs un pūlas izrauties. Viņa seju klāja asinis. Vēlāk fonā dzirdami šāvieni. Citā materiālā Kadafi jau redzams miris.


Uzmanību! Video redzama vardarbība.

Atsevišķi mediji ir analizējuši šos materiālus sīkāk un apgalvo, ka tajos redzams, ka uzvarētāji ciniski ņirgājas par savu upuri.Tajā skaitā Kadafi pakļauts seksuālai vardarbībai. Pēc tam Kadafi līķis vilkts pa Sirtes ielām.

Savukārt Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks pēc 30 gadu valdīšanas atkāpās no amata 10. februārī, pēc asiņainiem iedzīvotāju protestiem. Mubaraku, kura veselības stāvoklis bija smags, tiesāja un jūnijā tiesa viņam pieprieda mūža ieslodzījumu par līdzdalību vairāk nekā 840 demonstrantu nogalināšanu, policijai mēģinot apspiest protestus. Mubaraks ir pirmais no tā sauktā arābu pavasara laikā gāztajiem valstu līderiem, kas stājies tiesas priekšā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 16 500 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Asada režīms šo nemieru organizēšanā vaino "ārvalstu teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!