Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas valdības bruņotie spēki virzās uz priekšu “gandrīz katrā frontē”, pateicoties septembrī uzsāktajiem Krievijas gaisa triecieniem, svētdien publicētā intervijā paziņoja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

Asads arī sacīja, ka viņš atbalstītu jaunu Sīrijas miera sarunu rīkošanu Maskavā, bet uzsvēra, ka Sīrijas konflikts nevar tikt atrisināts bez "terorisma sakaušanas".

Prezidents intervijā Honkongas telekanālam "Phoenix" sacīja, ka situācija Sīrijā ir "ļoti uzlabojusies", kopš Krievija 30. septembrī sāka gaisa triecienus.

"Tagad es varu teikt, ka armija virzās uz priekšu gandrīz katrā frontē ... daudzos dažādos virzienos un rajonos Sīrijas teritorijā," teica Asads.

Krievija koordinē savus gaisa triecienus ar Damasku, bet to nedara ASV vadītā koalīcija cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", un Asads un viņa valdība kritizē šo koalīciju kā neefektīvu.

Organizācijas, kas novēro karadarbību Sīrijā, uzskata, ka Sīrija armija panākusi minimālu progresu, lai gan Krievijas gaisa triecieni ir veicinājuši Sīrijas valdības karavīru un tās atbalstītāju cīņas garu.

Sīrijas miera sarunās Vīnē šomēnes tika panākta vienošanās par pārejas valdības izveidošanu, jaunas konstitūcijas pieņemšanu un vēlēšanu sarīkošanu 18 mēnešu laikā. Tomēr netika panākta vienošanās par Asadu, kura demisiju pieprasa opozīcija un tās piekritēji, bet Irāna un Krievija uzskata, ka ir jāļauj Asadam kandidēt jaunās vēlēšanās, ja viņš to gribētu.

Asads ir sacījis, ka viņam ir tiesības kandidēt, bet vēl ir "pāragri" pateikt, vai viņš to grasās darīt.

Asads intervijā teica, ka viņš atbalsta Maskavas centienus organizēt jaunu dialogu starp viņa režīmu un opozīciju konferencē "Maskava-3", bet uzstāja, ka politisku atrisinājumu iespējams panākt tikai tad, ja tiks sakauts "terorisms".

Viņš arī sacīja, ka būtu vajadzīgi "maksimums divi gadi", lai izstrādātu jaunu konstitūciju un sarīkotu referendumu par to.

Asada valdība uzskata visus režīma pretiniekus par "teroristiem" un dēvē bruņoto konfliktu, kas sākās 2011. gada martā ar demonstrācijām pret valdību, par "karu pret terorismu".

Asads apsūdzēja Rietumvalstis un citus opozīcijas atbalstītājus ekstrēmisma sponsorēšanā. Viņš arī sacīja, ka Rietumi ir izmantojuši Turcijas piekrastē noslīkušā sīriešu zēna Ailana Kurdi fotogrāfiju savās interesēs.

"Rietumi izmantoja šo foto kā propagandu," teica Asads, apsūdzot opozīcijas atbalstītājus sīriešu bēgšanas uz ārvalstīm veicināšanā ar terorisma sponsorēšanu un sankcijām pret Sīriju.

"Šis zēns un ... citi bērni ir cietuši un miruši, un tiek nogalināti Rietumu politikas šajā pasaulē, šajā reģionā dēļ," teica Asads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!