Foto: AP/Scanpix

Tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs noliedzis izskanējušās baumas, ka slepenu izlūkinformāciju nopludinājušais bijušais ASV izlūkdienestu darbinieks Edvards Snoudens būtu nopratināts Krievijā.

Jau ziņots, ka ASV meklē bijušo izlūkdienestu darbinieku Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. ASV varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos. Snoudens vairākas nedēļas pavadīja Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kuru pameta tikai 1.augustā, kad Krievija viņam uz gadu piešķīra pagaidu patvērumu.

Pirms došanās uz Krieviju Snoudens kādu laiku uzturējās Honkongā.

"Kopš Honkongas mums bijis cilvēks, kas fiziski viņam visu laiku ir blakus," piektdien publicētajā intervijā Austrālijas medijiem norāda Asanžs. "Viņam tas ir jau kādas 54 dienas."

Vaicāts, vai Snoudenu izjautājis Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) vai kāda cita Krievijas drošības struktūra, Asanžs atbildēja noliedzoši.

Asanžs atklāja, ka "WikiLeaks" darbinieki "ļoti rūpīgi uzraudzījuši situāciju un Krievijas varasiestādes uzvedušās labi".

Pagājušās nedēļas nogalē Asanžs pauda pārliecību, ka Savienotās Valstis ir pateicību parādā Snoudenam, jo viņa atklātībā nodotā informācija pamudinājusi ASV prezidentu Baraku Obamu ierosināt reformas valsts izlūkošanas programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!