Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības un opozīcijas grupējumu pārstāvji ceturtdien Astanā piedalās miera sarunu otrajā kārtā.

Kazahstāna jau otrdien paziņoja, ka Krievijas, Turcijas un Irānas vadīto Sīrijas miera sarunu nākamā kārtā notiks aiz slēgtām durvīm.

Tā ir otrā reize, kad Astanā tiekas karojošās puses.

Sarunas visticamāk fokusēsies uz Sīrijas pamiera nostiprināšanu. Maskava, Teherāna un Ankara jau iepriekš vienojās par "mehānisma" izveidi pamiera garantēšanai.

Tikšanās tiek uzskatīta par iesildīšanos pirms ANO organizēto Sīrijas miera sarunu nākamās kārtas, kas sāksies Ženēvā 23. februārī.

Sarunu starpnieki ceturtdien atsevišķi tikās ar režīma un nemiernieku pārstāvjiem.

Maz ticams, ka abas puses tiksies klātienē, tomēr plānota arī plenārsēde, kur paredzēts piedalīties visām iesaistītajām pusēm.

Pirmā sarunu kārta Astanā notika janvārī, un toreiz nemiernieki atteicās tieši runāt ar režīma pārstāvjiem. Toreiz sarunās nekādu izrāvienu gūt neizdevās.

Nemiernieku pārstāvis Jehja al Aridi trešdien pavēstīja aģentūrai AFP, ka opozīcija šoreiz ir nosūtījusi "mazāku" delegāciju. To vadīs viens no grupējuma "Jaish al Islam" ("Islāma armija") līderiem Muhameds Alušs.

Damaska jau apstiprinājusi, ka Sīrijas valdību sarunās pārstāvēs vēstnieks ANO Bašars al Džaafari.

Līdz ar Astanas iniciatīvu Rietumi jaunākajos centienos panākt mieru Sīrijā palikuši otrajā plānā.

Maskava ir uzsvērusi, ka Astanas process atbalsta ANO organizētās miera sarunas Ženēvā. Tomēr ir izteikti pieņēmumi, ka Krievija un Turcija sadarbojas, lai izstumtu Rietumus no Sīrijas nākotnes veidošanas.

Tuvojoties miera sarunām, ANO īpašais Sīrijas miera sūtnis Stafans de Mistura ir ieradies Maskavā, lai tiktos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

"Tagad ir īstais laiks pastiprināt centienus normalizēt politisko procesu Sīrijā," viņa teikto citēja Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS.

De Mistura jau ir apliecinājis, ka viņa biroju Astanā pārstāvēs "tehniska komanda".

Krievija un Irāna Sīrijas pilsoņkarā atbalsta valdību, bet Turcija - prezidenta Bašara al Asada valdības bruņotos oponentus.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!