ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronauts Skots Kellijs ceturtdien pārspēj līdzšinējo rekordu par ASV astronauta visilgāk bez pārtraukuma kosmosā pavadīto laika posmu, jo viņš Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) ir jau 216 dienu pēc kārtas.

Kellijs SKS ir pavadījis vairāk nekā pusi no misijā paredzētā gada, kas ir eksperiments, lai pētītu ilgtermiņa atrašanās kosmosā ietekmi uz cilvēka ķermeni un prātu. Krievijas kosmonauts Mihails Korņijenko arī SKS pavadīs gadu šī pētījuma mērķiem.

Kellija dvīņubrālis Marks piedalās pētījumā uz Zemes, lai palīdzētu zinātniekiem salīdzināt jebkādas ģenētiskās izmaiņas, kuras tikS novērotas Skotam, kamēr viņš atrodas kosmosā.

Ierasti astronauti kosmosā nepavada ilgāk par sešiem mēnešiem pēc kārtas. "Tāda rekorda par kosmosā pavadīto laiku laušana ir svarīga, jo ikviena papildu diena palīdz mums labāk saprast, kā ilgstoša atrašanās kosmosā ietekmē ķermeņus un prātus, kas ir būtiski NASA ceļojuma uz Marsu attīstībai," norādīja ASV kosmosa aģentūra.

NASA cer pēc apmēram 20 gadiem nosūtīt cilvēkus uz Marsu, tomēr pagaidām nav skaidrs, vai pētnieki varētu izdzīvot garo ceļojumu, kas varētu ilgt pat trīs gadus. Bažas par komandas veselību rada ilgstoša atrašanās, iespējams, vēzi izraisošā radiācijas līmeni, kā arī psiholoģiskās grūtības, dzīvojot slēgtā telpā bez piekļuves dabai, ģimenei un draugiem.

Līdz šim rekords par ilgāko atrašanos orbītā piederēja amerikāņu astronautam Maiklam Lopesam-Alegrijam, kurš 2006.gadā pavadīja 215 dienas kā SJS komandieris.

Tā kā Kellijs jau vairākkārt ir lidojis kosmosā, šomēnes viņš pārspēja citu rekordu - visvairāk kopumā kāda amerikāņa kosmosā pavadītais laiks. 16.oktobrī Kellijs atzīmēja 383.dienu, ko ir pavadījis kosmosā, apsteidzot ASV astronauta Maika Finkes rekordu - 382 dienas.

Tomēr Kellijs krietni atpaliek no vispārējā rekorda par kosmosā kāda cilvēka pavadīto dienu skaitu.

Tas pieder Krievijas kosmonautam Genādijam Padalkam, kurš 28.jūnijā atzīmēja savu 804.dienu kosmosā. Padalka martā aizlidoja uz SKS kopā ar Korņijenko un Kelliju, bet pēc sešiem mēnešiem atgriezās uz Zemes. Atgriežoties 11.septembrī, Padalka kosmosa bija nodzīvojis 879.dienas.

Keliija atgriešanās uz Zemes plānota 3.martā, līdz kam viņš kopumā būs pavadījis kosmosā 522 dienas.

SKS atzīmēs savu 15. gadadienu kopš nepārtrauktas cilvēka klātbūtnes Zemes orbītā. Izpētes staciju rotācijas kārtībā šajā laikā ir apkalpojuši vairāk nekā 200 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!