Foto: AP/Scanpix

ASV "agresīvi" pretosies Irānas centieniem vairot savu ietekmi Tuvajos Austrumos pat, ja tiks panākta vienošanās kodoljautājumos, otrdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Paziņojums seko Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu runai ASV Kongresā, kurā viņš Irānas cerības uz ietekmes palielināšanu reģionā minēja kā iemeslu kodolsarunu pārtraukšanai.

ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien dosies uz Saūda Arābiju, lai apliecinātu partnervalstīm, ka vienošanās ar Irānu nenozīmēs Vašingtonas vienaldzību pret šīs valsts reģionālajām ambīcijām.

"Lai kas arī notiktu kodoljautājumos, mēs turpināsim agresīvi konfrontēt Irānas ekspansiju reģionā un Irānas agresiju reģionā," norādīja amatpersona.

Irānu, kas ir šiītu musulmaņu valsts, apsūdz Sīrijas prezidenta Bašara al Asada un Jemenas galvaspilsētu ieņēmušo šiītu nemiernieku atbalstīšanā, kā arī mēģinājumos ietekmēt Irākas līderus.

"No kodolsarunām nedrīkst izcesīnt jebkādas prognozes par to, kā nākotnē attīstīsies ASV un Irānas attiecības," norādījis ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Viņš piebilda, ka Vašingtona cieši sadarbojas ar sunnītu musulmaņu sabiedrotajiem, lai paaugstinātu viņu drošību un spēju aizsargāt savas intereses.

"Acīmredzot Persijas līča valstis sarunas ļoti cieši vēro, tām ir tiesības vēlēties labāk saprast, ko mēs cenšamies panākt", atzina amatpersona, taču vienlaikus uzsvēra, ka tas neko nemainīs citos attiecību aspektos ar Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!