Foto: AFP/Scanpix

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders aicināja Eiropu sadarboties, lai novērstu uz Sīriju ceļojošo ekstrēmistu radītos draudus, paziņojot, ka Vašingtona jau veic izmeklēšanu par vairākiem desmitiem potenciālo kaujinieku.

Vizītē Oslo Holders uzsvēra nepieciešamību pārtraukt ASV un Eiropas pilsoņu pievienošanos ekstrēmistu organizācijām Sīrijā un Irākā.

"Šī ir globāla krīze, un mums ir nepieciešams globāls risinājums," viņš pavēstīja žurnālistiem. "Sīrijas konflikts ir padarījis reģionu par vardarbīgā terorisma šūpuli. Bet pasaule nevar sēdēt rokas klēpī salikusi un noskatīties, kā tas paliek par ekstrēmistu treniņu nometni, kuri pēc tam atgriežas mūsu valstīs un veic uzbrukumus. Un mēs rīkosimies."

ASV izlūkdienests uzskata, ka no 23 000 vardarbīgajiem ekstrēmistiem Sīrijā vairāk kā 7000 ir ārvalstu kaujinieki, ieskaitot daudzus amerikāņus.

Uz jautājumu, cik ASV pilsoņi tiek pārbaudīti saistībā ar piedalīšanos konfliktā, Holders atbildēja, ka tādu ir "mazāk nekā simts".

Viņš teica, ka Eiropas un ASV bezvīzu režīms nozīmē, ka "ja no Sīrijas kādā valstī atgriežas kaujinieks, tā ir visu mūsu valstu problēma. Esot tik liela drauda priekšā, mēs nevaram atļauties būt pasīvi."

Holders un Norvēģijas tieslietu ministrs Anderss Anundsens apsprieda jauno Norvēģijas piedāvāto plānu pret radikāļiem. Norvēģija ir valsts, no kuras procentuāli visvairāk cilvēku ir devušies piedalīties konfliktā Sīrijā.

Pēc Policijas drošības dienesta (PST) datiem, apmēram no 40 līdz 50 cilvēkiem, kuri devušies uz Sīriju karot pret prezidenta Bašara Asada režīmu, ir kādas saiknes ar Norvēģiju.

Holders sacīja, ka ir nepieciešams pieņemt izlūkošanas un prokuratūras darbības plānus, lai jau priekšlaicīgi var sākt risināt problēmu.

"Ja mēs gaidīsim, kad mūsu pilsoņi jau būs karojuši Sīrijā vai Irākā un jau būs atgriezušies mūsu valstīs, var būt jau par vēlu," viņš brīdināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!