Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV aicinās sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi saistībā ar Irānas protestiem, otrdien pavēstīja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

"Irānas tauta kliedz pēc brīvības," preses konferencē sacīja diplomāte. "Visām brīvību mīlošajām tautām ir jāiestājas par viņu lietu."

ASV tuvāko dienu laikā aicinās sasaukt kā ANO Drošības padomes, tā arī Ženēvā bāzētās ANO Cilvēktiesību padomes sēdes, sacīja diplomāte.

Viņa kā "pilnīgas blēņas" noraidīja Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei apgalvojumus, ka cilvēkus uz nekārtībām Irānā musina valsts ienaidnieki.

Hamenei otrdien otrdien valsts televīzijā sacīja, ka "pēdējo dienu notikumos ienaidnieki ir apvienojušies un izmanto visus savus līdzekļus, naudu, ieročus, politiku un drošības dienestus, lai radītu problēmas islāma režīmam".

Irānā protesti sākās pagājušo ceturtdien Mešhedā. Sākumā tie bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979. gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Līdz šim protestos un nekārtībās dzīvību zaudējis 21 cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!