Foto: AP/Scanpix
Viens no ASV kustības "Black Lives Matters" ("Melnādaino dzīvības ir svarīgas") līderiem aizturēts protestos Luiziānas štata administratīvajā centrā Batonrūžā laikā, kad pieaug saspīlējums starp policiju un rasu minoritāšu grupām.

Demonstrācija Batonrūžā bija viena no vairākām, kas notika dažādās ASV pilsētās pēc tam, kad divus afroamerikāņu izcelsmes vīriešus nošāva baltādaini policisti.

Viens no nogalinātajiem bija Batonrūžas iedzīvotājs Altons Sterlings.

"Black Lives Matter" aktīvists Derejs Makesons devās uz protesta akciju Batonrūžā un gāja pa ceļa malu, lai tiešraidē platformā "Periscope" atspoguļotu demonstrāciju.

"Policija visu nakti ir uzvedusies provokatīvi," viņš sacīja videoierakstā. "Mēs nebloķējām ielas un nedarījām neko tamlīdzīgu," piebilda aktīvists.

Fonā skanot demonstrantu saukļiem, dzirdama kāda balss, kas saka "pilsētas policija. Jūs tiekat aizturēts, nepretojaties". Cits aktīvists tajā brīdī pagrābj Makesona telefonu un turpina filmēt, jautājot policistam par aizturēšanas iemeslu.

Lai gan tobrīd netiek sniegts paskaidrojums par aizturēšanu, vēlāk policijā mediju pārstāvjiem sacīja, ka Makesons bloķēja ceļu, tādēļ tika aizturēts.

Luiziānas policijas pārvaldē norādīja, ka policija priecājas par protestiem, kamēr tie netraucē sabiedrisko kārtību.

Savukārt divi aktīvisti, kas klātienē redzēja Makesona aizturēšanu, sacīja, ka tā bija fiziski vardarbīga un acīmredzami vērsta tieši pret viņu.

Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Batonrūžā aizturēti apmēram 30 cilvēku.

ASV pilsētās simtiem cilvēku sestdienas vakarā izgāja ielās, lai protestētu pret policijas darbinieku rīcību.

Minesotas štata administratīvajā centrā Sentpolā simtiem protestētāju uz trīs stundām bloķēja nozīmīgu krustojumu un apmētāja ar akmeņiem un pudelēm policistus, kas bija bruņojušies ar ķiverēm, nūjām un gāzes maskām. Policisti protestētājus centās izklīdināt ar dūmu granātām, piparu un asaru gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!