Foto: AP/Scanpix

ASV pilsētā Losandželosā ceturtdien tika aizturēts antiislāma filmas veidotājs Nakula Beslijs Nakula, un tiesnese viņam noteica apcietinājumu bez iespējamas atbrīvošanas pret drošības naudu par pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu.

Nakula, kura filma "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") ir izraisījusi protestus musulmaņu valstīs, pēc aizturēšanas stājās tiesas priekšā par pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu tika piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš 2011.gadā tika atbrīvots pirms termiņa.

Tiesnese Sjūzena Sīgela nolēma noteikt Nakulam apcietinājumu bez iespējamas atbrīvošanas pret drošības naudu, jo pastāv bažas, ka viņš mēģinātu aizbēgt. "Tiesai trūkst uzticēšanās šim apsūdzētajam," sacīja tiesnese.

Prokurors Roberts Dagdeils paziņoja, ka Nakula ir astoņreiz pārkāpis pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumus, tai skaitā sniedzis nepatiesas ziņas probācijas dienesta darbiniekiem un lietojis vismaz trīs dažādus vārdus. Nakula bija slēpies, kopš musulmaņu pasaulē sākās protesti pret viņa filmu.

Nakulas aizturēšana nav saistīta ar skandalozās filmas saturu. Tā kā pastāv bažas par draudiem viņa drošībai šīs filmas dēļ, viņš stājās tiesas priekšā Losandželosas centrā pastiprinātas drošības apstākļos. Tiesas sēde bija slēgta sabiedrībai, bet žurnālisti un citi interesenti varēja tai sekot līdz videokonferencē no citas ēkas.

Kopš nonākšanas atklātībā 11.septembrī kristiešu ekstrēmistu veidotā filma izraisījusi plašus protestus musulmaņu pasaulē, kuros gājuši bojā vairāk nekā 50 cilvēki.

Filmā "Innocence of Muslims" musulmaņu pravietis Muhameds ir parādīts kā piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu.

Laikraksts "Los Angeles Times" vēstīja, ka filmas scenārija autors Stīvs Kleins, "Media for Christ" vadītājs Džozefs Nasralla un filmas uzņemšanas galvenais organizators Nakula Beslijs Nakula ir iedvesmojušies no 77 gadus vecā Kalifornijas koptu sludinātāja Zakarijas Botrosa, kurš saviem sekotājiem māca, ka pravietis Muhameds esot bijis nekrofils, homoseksuālis un pedofils.

55 gadus vecais amerikānis Nakula Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder kristiešu koptu kopienai. Viņš laikrakstam "Wall Street Yournal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ". Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džounss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!