Reaģējot uz ziņām par Krievijas karavīru un militārās tehnikas ieplūšanu Ukrainā, ASV ir apsūdzējušas Maskavu pamiera graušanā un kara turpināšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc NATO paziņojuma par to, ka Krievija Ukrainā ieved karavīrus, artilēriju un pretgaisa aizsardzības sistēmas, ASV trešdien sasauca ANO Drošības padomes sēdi.

"Modelis ir skaidrs. Krievija ir uzņēmusies saistības, kuras nepilda. Krievija ir vienojusies par miera plānu un tad to sistemātiski grāvusi ar katru soli. Tā [Krievija] runā par mieru, bet turpina kurt karu," Drošības padomē paziņoja ASV pārstāve Samanta Pauere.

Tikmēr Krievijas pārstāvis ANO Aleksandrs Pankins paziņoja, ka NATO apgalvojumi neatbilst patiesībai un nav apstiprināti ar faktiem, un apsūdzēja Drošības padomes locekļus "propagandā".


ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Jenss Toibers-Frandzens brīdināja, ka Ukrainā var atgriezties "pilna mēroga kaujas". Alternatīvs scenārijs ir "sporādiskas zema līmeņa cīņas", bet arī tās "Ukrainai nozīmēs katastrofu", viņš papildina. Diplomāts arī izteica bažas par "iesaldētu vai ieilgušu konfliktu", kas var turpināties gadiem un dekādēm.

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs trešdien paziņoja, ka Ukrainā pēdējo divu dienu laikā iebrauc Krievijas militārās tehnikas kolonnas, tanki, artilērija un kaujas vienības.

Brīdlovs neprecizēja, cik daudz karavīru un ieroču ir ievesti, bet NATO apstiprina, ka organizācijas vērtējumā karavīri un tehnika ir no Krievijas, ziņo BBC.

Krievijas Aizsardzības ministrija NATO paziņojumus noliedz.

Ukrainas spēku un Maskavas atbalstīto prokrievisko kaujinieku cīņas Donbasā, kas sākās aprīlī, ir prasījušas jau vairāk nekā 4000 dzīvību. Vardarbība turpinās par spīti septembrī Minskā noslēgtajam pamieram starp Kijevu un Krievijas atbalstītajiem separātistiem.

Krievijas un Rietumu attiecības konflikta dēļ ir sliktākās kopš Aukstā kara beigām.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!