Foto: Reuters/Scanpix

ASV apsver iespēju iekļaut Ziemeļkoreju atpakaļ terorisma atbalstītāju valstu sarakstā, svētdien pārraidītā intervijā telekanālam CNN norādījis Savienot Valstu prezidents Baraks Obama.

Prezidents uzsvēra, ka šī jautājuma izvērtējums nebalstīsies tikai uz pēdējiem jaunumiem, bet Ziemeļkorejas rīcība tiks sistemātiski apskatīta un secinājumi tiks izdarīti, balstoties uz faktiem.

Intervija ar Obamu tika ierakstīta piektdien, kad prezidents brīdināja Ziemeļkoreju, ka tai nāksies atbildēt par hakeru uzbrukumu kinostudijai "Sony Pictures".

Vašingtona ir apsūdzējusi Ziemeļkoreju hakeru uzbrukumā, kā rezultātā "Sony Pictures" atcēla filmas "Intervija" ("The Interview") pirmizrādi.

Komēdijas galvenie varoņi ir divi žurnālisti, kuriem dots uzdevums noslepkavot Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

ASV Senāta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs demokrāts Roberts Mendess vēstulē valsts sekretāram Džonam Kerijam piektdien norādīja, ka Ziemeļkorejas režīms ir radījis bīstamu precedentu ar šādu kiberuzbrukumu, kam izdevies radīt nozīmīgus ekonomiskus zaudējumus lielam starptautiskam uzņēmumam.

2008.gadā, reaģējot uz progresu, kas tika panākts sarunās par Phenjanas kodolprogrammu, toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija svītroja Ziemeļkoreju no terorisma atbalstītāju valstu saraksta.

Valstīm, kas iekļautas "melnajā sarakstā", noteiktas ekonomiskās sankcijas un vairāki citi ierobežojumi.

Patlaban šajā sarakstā ir četras valstis - Irāna, Kuba, Sīrija un Sudāna. Bet Obama ir lūdzis Valsts departamentu apsvērt Kubas svītrošanu no saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!