Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pateicoties ASV Izraēlas vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi, Tuvo Austrumu miera process varēs virzīties uz priekšu, "balstoties realitātē, nevis fantāzijās", piektdien sacīja augsta ranga ASV amatpersona.

ASV administrācija ir noskaņota "samērā optimistiski" par to, ka pirmdien plānotā vēstniecības atklāšana "ilgtermiņā" radīs stabilāku reģionu, brīfingā runājot ar nosacījumu, ka tiks saglabāta anonimitāte, sacīja amatpersona.

Pret vēstniecības pārcelšanu no Telavivas gaidāmas plašas demonstrācijas palestīniešu teritorijās.

Tas, ka vēstniecība nav pārcelta, palestīniešu līderiem miera sarunās devis veto, skaidroja amatpersona. Pārcelšana "radīs labāku dinamiku mieram. Raugoties plašākā perspektīvā, es uzskatu, ka tas sekmēs stabilitāti".

Amatpersona noraidīja mediju ziņas, ka citas valstis atteikušās apmeklēt vēstniecības atklāšanu, skaidrojot, ka ielūgumi nav izsūtīt un ka pasākums ir "divpusējas svinības" ar Izraēlu.

Jaunās vēstniecības atklāšanu apmeklēs ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans, kurš vadīs Savienoto valstu delegāciju, pavēstījis Baltais nams.

ASV delegācijā būs arī prezidenta Donalda Trampa meita Ivanka un znots Džareds Kušners, kā arī Savienoto Valstu finanšu ministrs Stīvs Mnučins.

Vēstniecībā sākotnēji būs 50-60 darbinieki.

Tramps decembrī izbeidza desmitiem gadu ilgušu politiku, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, solot uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā. Ar šo paziņojumu viņš izprovocēja palestīniešu dusmas un starptautisku nosodījumu.

Trampa paziņojums bija pretrunā starptautiskai vienprātībai, ka Jeruzalemes statusa jautājums jāatrisina divu valstu miera līguma ietvaros starp Izraēlu un palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!