Foto: stock.xchng

ASV Pensilvānija štatā arestēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomā par līdzdalību nacisma noziegumos, būdams Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes sargs, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Orderi 89 gadus vecā Johana Breiera arestam pēc jaunu pierādījumu iegūšanas izdevusi Vācija. Lai gan Breiers ir atzinis, ka strādāja par Aušvicas nometnes sargu, viņš norāda, ka atradies teritorijas ārpusē un ka viņam nav nekāda sakara ar cilvēku nāvi nometnē.

Pensilvānijas tiesa liegusi sirmo kungu atbrīvot pret drošības naudu. Breiers ir vecākā ASV par nacisma noziegumiem apsūdzētā persona.

Breiers uz ASV pārcēlies 1952. gadā. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados ASV varas iestādes mēģināja atņemt viņam pilsonību un izraidīt no valsts. Tomēr tiesa nosprieda, ka viņam ir tiesības būt ASV pilsonim un ka viņš kā nepilngadīgais piespiests iestāties vācu SS organizācijā.

Tagad Vācijas izmeklētāji sākuši jaunu pārbaudi par Breiera darbību kara laikā, norādot, ka ir gūti jauni pierādījumi, tai skaitā kara laika dokumenti, kas liecina, ka Aušvicas nometnē viņš sācis strādāt agrāk, nekā pats norādījis. Tāpat viņš it kā esot apsargājis bēdīgi slaveno Birkenavas apakšnometni, kura izmantota ieslodzīto nogalināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!