Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV, Argentīna, Čīle un Kolumbija paziņojušas, ka neatzīs par leģitīmām Venecuēlā 20. maijā paredzētās prezidenta vēlēšanas, jo neuzskata, ka tās būs brīvas un demokrātiskas.

Gaidāms, ka šajās vēlēšanās Venecuēlas kreisais prezidents Nikolass Maduro (titulbildē) nodrošinās iespēju palikt amatā uz otru sešu gadu amata termiņu.

"Mēs neatzīsim rezultātus vēlēšanām, kuru nolūks ir maskēt diktatūru," sestdien Peru galvaspilsētā Limā notikušajā Amerikas valstu samitā sacīja Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss.

16 valstis samitā parakstīja deklarāciju, kurā aicināts Venecuēlā steidzami sarīkot caurskatāmas vēlēšanas, savukārt starptautiskās organizācijas mudinātas "nekavējoties īstenot humānās palīdzības programmu".

Deklarāciju, kurā arī paustas bažas par krīzes saasināšanos Venecuēlā, parakstījušas Argentīna, ASV, Bahamu salas, Brazīlija, Čīle, Gajana, Gvatemala, Hondurasa, Kanāda, Kolumbija, Kostarika, Meksika, Panama, Paragvaja, Peru un Sentlūsija.

ASV viceprezidents Maiks Penss izteica pateicību Peru prezidentam Martinam Viskarram, ka viņš atsaucis ielūgumu samitā piedalīties Maduro, savukārt Venecuēlas sabiedrotās Bolīvija un Kuba kritizēja Vidkarru par to, ka, šādi rīkojoties, viņš pakļāvies ASV spiedienam.

Penss nosauca Kubu un Venecuēlu par valstīm, kur "tirānijas traģēdija ir pilnībā redzama".

Galvenā Venecuēlas opozīcijas alianse Demokrātiskās vienotības apaļais galds (MUD) boikotē 20. maijā paredzētās vēlēšanas, kuras tā raksturojusi kā "šovu", ko rīko valdība, kurai trūkst leģitimitātes.

Maduro uzvara šajās vēlēšanās tiek uzskatīta par gandrīz drošu pēc tam, kad vairāki opozīcijas līderi ir ieslodzīti cietumā, devušies trimdā vai pakļauti aizliegumam ieņemt amatus.

Venecuēlā, kas ieslīgusi smagā ekonomikas krīzē, pērn pret Maduro valdību vērstos protestos tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!