Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki Damaskā ir izšāvuši vismaz četras "Scud" raķetes, domājams, pa bruņotajiem nemierniekiem, trešdien paziņojušas ASV amatpersonas. Par to ziņo raidsabiedrība CNN.

ASV militārie satelīti fiksējuši četru tuvas darbības "Scud" raķešu palaišanu. Tās pa Sīrijas ziemeļiem izšautas no Damaskas apkārtnes, CNN atsaucas uz kādu anonīmu amatpersonu. Raķetes esot nokritušas netālu no Turcijas robežas, piebilda anonīmais avots. Par to, ka šonedēļ Sīrijā ir fiksēta vairāku raķešu palaišana, paziņoja arī NATO.

"Scud" raķetes var aprīkot ar bioloģisko un ķīmisko ieroču kaujas galviņām, nodarot nopietnus zaudējumus pretiniekam, norāda raidsabiedrība "Sky News".

Analītiķi uzskata, ka Asada spēku rīcībā ir līdz 400 tuva un vidēja darbības rādiusa Padomju Savienībā izstrādāto "Scud" (NATO valstu apzīmējums "R" sērijas raķetēm) raķešu.

Nokļūstot arvien lielākā izmisumā, režīms ķeras pie arvien nāvējošākiem un briesmīgākiem ieročiem, paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulanda.

"Scud" raķetes, kuru darbības rādiuss ir līdz vairākiem simtiem kilometru, 1991. gada Persijas līča karā izmantoja Irāka, apšaudot Izraēlu.

Tikmēr no Sīrijas pienāk ziņas, ka trešdien notikuši sprādzieni pie Iekšlietu ministrijas Damaskā. Vairāki cilvēki gājuši bojā, bet aptuveni 50 ir ievainoti, ziņo "Sky News". Sīrijas valsts televīzija ziņojusi, ka ministrs un vairākas citas augsta ranga amatpersonas nav cietušas.

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās bruņotajiem opozīcijas kaujiniekiem ir izdevies gūt būtiskus panākumus cīņā pret režīma spēkiem. Ir sagrābtas vairākas armijas bāzes, bet kaujas notiek arī galvaspilsētas Damaskas apkārtnē. Sadursmju dēļ tika slēgta pilsētas starptautiskā lidosta.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!